Úspěšnou českou pohádku tvoří hodně humoru a dobří herci, říká režisér Strach

Jiří Strach v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Humor, podruhé opět humor a potřetí humor s dobrým hereckým obsazením. Takové jsou základní ingredience, které patří do úspěšné české pohádky, řekl v pořadu Interview ČT24 režisér Jiří Strach. A když je toto vše zasněženo, tak je to ještě nadhodnota navíc, dodal. Nakolik to jeho pohádky splňují, už kladně posoudili mnozí diváci v kinech a v televizi. Znovu si to mohou ověřit dnes na ČT1, kdy večer poběží pohádka Anděl Páně. Zítra pak bude mít štědrovečerní televizní premiéru Anděl Páně 2. V pořadu hovořil režisér také o tom, jak to (ne)bude s třetím dílem.

Jiří Strach v Interview ČT24 podotkl, že kdyby opravdu znal recept na „správnou pohádku, která by oslovila všechny generace,“ tak ho asi utají, jako recept na Becherovku. Myslím, že nikdo z nás režisérů ho nedrží pořádně přesně v rukou, je to vždy dílem trošku štěstí a možná i náhody, dodal. 

Na dotaz ohledně možného třetího pokračování řekl, že pár nápadů už by bylo. „Moje skrytá představa je: už jsme využili Mikuláše, už jsme využili adventní čas. Poslední takový velký svátek jsou Tři králové. Moje představa je, že by se to jmenovalo Anděl Páně 3 Králové,“ řekl s nadsázkou. 

Anděl Páně 2
Zdroj: Falcon

Nyní se však musí podle něj počkat, jak to vše dopadne, protože tím, že Anděl Páně 2 byl úspěšný (v kinech téměř 1,3 milionu diváků), tak „kolem začala běhat spousta právníků a lidí, kteří by rádi do toho velkého, dobrého koláče zakousli své zoubky“.

To ale Strach podle svých slov nechce dopustit, protože jedničku i dvojku točil s pokorou, ve snaze udělat dobrý film, bez ohledu na to, zda vydělají peníze.

Já teď před těmi ziskuchtivými krky musím ubránit případnou trojku. Možná nebude.
Jiří Strach
režisér

Strach také uvedl, že ani velcí herci neodmítali zahrát si v jeho pohádkách malé role.

„Pro spoustu herců bylo možná i ctí zahrát si svého svatého. Martin Huba jako svatý Martin, Veronika Žilková jako svatá Veronika, Josef Abrhám, který hraje svatého Josefa. Snažil jsem se to i do těch malých rolí zabydlet hvězdnými jmény, protože nebe má být hvězdné. A to nejen pro nás, věřícího člověka, ale i pro normálního člověka, který zvedne oči k noční obloze,“ dodal. 

K Bohu se lidé obrací při válkách či hladomorech

Režisér také například vysvětloval svůj dřívější citát, že „pohádky jsou ostrůvky normálnosti v tomhle šíleném světě“. Lidé podle něho řeší ve svých životech spoustu „divnověcí jako právě teď kauzu Mee Too“ a neumí se ohlédnout na ulici a spatřit tam bezdomovce, který potřebuje jejich pomoc právě teď.

V jiné části Interview ČT24 zmínil režisér, který se hlásí k Třetímu řádu svatého Dominika, že lidé opomíjejí svůj křesťansko-židovský základ, protože „nás všechno, co je spirituální, duchovní, začíná zdržovat, obtěžovat“. 

Lidé mají podle něho pocit, že je to staromódní, protože si hrají na moderní lidstvo – to umí třeba přeletět Atlantik za 7 hodin či rozbít jádro. „Najednou člověk za sebou či nad sebou toho Pána Boha nepotřebuje,“ řekl s tím, že ovšem v těžkých chvílích, jako jsou války či hladomory, se lidstvo s velkou pokorou obrací k boží pomoci.

„ U nás se to (nyní) projevuje tím, že žijeme krásné, rozmazlené životy,“ dodal Strach.