Me Too. I já jsem byla obětí sexuálního násilí, řekla eurokomisařka Jourová. Podpořila vlnu svědectví

Eurokomisařka Věra Jourová v Bruselu vystoupila s prohlášením, během kterého přiznala svou osobní zkušenost se sexuálním násilím. Zároveň vyzvala ženy, aby nepřijatelné sexuální obtěžování hlásily, informoval zpravodaj ČT Bohumil Vostal. Téma oživila aféra hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina. Na sociálních sítích se začal šířit hashtag „me too“ (v překladu „i já“), pod kterým ženy upozorňují, že i ony se staly obětí sexuálního obtěžování.

„Je to velmi starý příběh z mého mládí, což už je nějakou dobu zpátky. Přestože lidé kolem přihlíželi, nikdo mi nepomohl. Pro mě je dodnes velice nepříjemné si na to vzpomenout. Hlavně na tu pasivitu lidí a na to, že se má za to, že je to snad správně,“ uvedla Jourová bez dalších podrobností a potvrdila tak svá slova, která už dříve zveřejnil server Politico.

„Proto dnes vidím s potěšením, že se zvedá vlna těch, kteří vydávají svědectví o tom, že se jich takovéto násilí nebo i jenom ‚harassment‘ týká. Že to zažili. Myslím si, že tady dnes máme masivní zprávu o stavu této věci v Evropské unii. A já nejsem ráda, že se to děje, ale jsem ráda, že to ty oběti začínají oznamovat,“ podotkla.

Po odhalení aféry Weinsteina začala i vláda v Paříži řešit, jestli francouzské zákony chrání ženy dostatečně a zvažuje jejich zpřísnění. Státní tajemnice pro rovnost mezi pohlavími Marlène Schiappaová uvedla, že vláda se chystá zavést postih mužů, kteří obtěžují ženy například na ulici. Mají dostávat pokuty, které nemají být ani příliš vysoké, aby je pachatel mohl policistům, kteří ho přistihnou, zaplatit rovnou na místě.

Součástí zákona má být i větší ochrana nezletilých před sexuálním zneužíváním. Francie například nemá stanovenou věkovou hranici, pod kterou se pohlavní styk hodnotí jako znásilnění, i když s ním daná osoba souhlasí. Uvažuje se o hranici 13 až 15 let.

Prodloužit se má také lhůta, dokdy může zejména oběť znásilnění z dob dětství podat žalobu na pachatele, než dojde k promlčení činu. Ze současných 20 let od nástupu dospělosti se má protáhnout na 30 let.