Weinsteinova aféra je tématem i ve Francii. Země chce jít v potírání sexuálního násilí příkladem

Horizont ČT24: Násilí na ženách se stává politickým tématem (zdroj: ČT24)

Po odhalení aféry hollywoodského filmového producenta Harveyho Weinsteina začala i vláda v Paříži řešit, jestli francouzské zákony chrání ženy dostatečně. Odvahu promluvit o zneužití naposledy ocenila i manželka francouzského prezidenta Brigitte Macronová. Odpor proti sexuálnímu násilí na ženách posouvá téma do politiky i k diskusím o konkrétních opatřeních.

„Takové ženy jsou opravdu velmi odvážné. Podporuji, aby prolomily mlčení. Je to skvělé. Něco se začíná dít,“ uvedla manželka francouzského prezidenta po návštěvě divadelní hry o znásilnění mladé dívky, na kterou přišly i některé ministryně francouzské vlády.

Francie šla v otázkách rovnoprávnosti v minulosti často příkladem. Ve světle posledních skandálních odhalení teď zvažuje i přijetí přísnějších zákonů.

„Musíme na tom pracovat. Z právního hlediska musíme vyřešit dvě věci: nutnost důkazu a soulad s ústavou,“ uvedla francouzská ministryně spravedlnosti Nicole Belloubetová. Macronová přijetí nových zákonů v této oblasti nechtěla posuzovat.

Francouzská veřejnost přitom neposuzuje podobné chování úplně jednoznačně, říká zpravodaj ČT Jakub Nettl. Velký zájem sklidil rozhovor s rockovou hvězdou Bertrandem Cantatem.

Zpěvák vůbec poprvé promluvil o tom, jaké trauma prožíval před čtrnácti lety, poté, co v hádce zabil svou přítelkyni herečku Marii Trintignantovou. Hudební časopis využil zpovědi na titulní stranu.

Magazín Elle ale odpověděl rozhořčeným úvodníkem, kde zdůrazňuje, že lítost si nezaslouží on, ale jeho oběť. „Mariin obličej je obličejem všech ženských obětí mužského násilí. Všech žen, které potřebují odvahu - stejně jako herečky proti Weinsteinovi,“ uvedla autorka úvodníku Dorothée Wernerová. 

Právě aféra hollywoodského producenta rozpoutala nejnovější debatu o sexuálním násilí na ženách. Mnoho hereček věří, že se díky dopadům této kauzy poměry změní.