Vánoční atmosféra na hradech a zámcích. Deset tipů, kam během volných dní vyrazit

Některé hrady, zámky a další památky ve správě Národního památkového ústavu nezavírají brány ani ve sváteční době. Někde lákají na adventně laděné koncerty či výstavy, jinde na okruh slavnostně vyzdobenými zámeckými komnatami. Připraveny jsou i silvestrovské a novoroční prohlídky a nebudou chybět ani akce pro děti. Web ČT24 připravil deset tipů, kam během volných dní vyrazit.

Slatiňanský zámek na Chrudimsku láká na kouzelnou zimní atmosféru a přepychově zařízené zámecké interiéry. V jídelně vynikne bohatě prostřený stůl, pod vánočním stromem se bude třpytit štědrá nadílka pro velké i malé obyvatele zámku a reprezentační salóny zazáří v působivém světle lustrů a lamp.

Půlhodinová procházka vánočním zámkem vyvrcholí v knihovně, kterou organizátoři zařídí tak, jak si ji pamatovali poslední majitelé. Prohlídky 23.–26. prosince jsou v pevně stanovených časech: v 10:30, 11, 12, 13 a 14 hodin.

Mníšecký zámek v okrese Praha-západ si pro děti připravil Pohádkovou prohlídku. Než nastane Štědrý večer, mohou se vydat na speciální dopolední akci přizpůsobenou právě jim.

V Mníšku pod Brdy ale nezapomínají ani na rodiče, pro ty jsou přichystané prohlídky reprezentačních sálů a soukromých pokojů původních obyvatel. Okruhy začínají v 9:30, Pohádková prohlídka v 11:00.

Zámek v Mníšku pod Brdy
Zdroj: Alexandr Janovský/ČTK/

Zámek ve Vizovicích na Zlínsku pro návštěvníky připravil výstavu betlémů v zámecké kapli. K vidění jich bude šest, vyrobených od 19. do 21. století. Vedle „domácího“ betléma, darovaného zámku rodinou Karla Jančíka z Vizovic, na který se chodí lidé do zámecké kaple dívat každé Vánoce, zapůjčilo dalších pět betlémů ze svých sbírek Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

K vidění tak bude například keramický betlém Jaroslava Martínka ze Hvozdné či háčkovaný betlém Marie Kuželové z Provodova. Kaple bude otevřena 23.–26. 12. a 30.–31. 12., vždy od 13:30 do 16:30.

Betlém i kování podkov na Buchlově

„Na Štěpána otevřená brána“, tak zní název tradiční štěpánské akce na hradě Buchlově v okrese Uherské Hradiště. Na účastníky čeká živý betlém, zpívání koled, kování podkov, prezentace nových hradních vín a ochutnávka domácí zabijačky. Program 26. 12. potrvá od 9:30 do 15 hodin.

Zámek Sychrov v okrese Liberec nabízí kromě prohlídek interiérů také koncert známých vánočních melodií. Proběhne v úterý 26. 12. v 16:00 a v 18:00. Hudebníci zahrají nejen české a světové koledy.

Hrad Buchlov
Zdroj: ČTK

Komentované prohlídky vánočně vyzdobenými historickými sály Arcibiskupského zámku v Kroměříži proběhnou 26. až 31. prosince

Telč v okrese Jihlava přichystala folkové koncerty, které se budou konat 27.–30. 12. v prostorách Konírny zámku od 18 hodin v rámci Vánočních prázdnin v Telči. Postupně vystoupí české skupiny Nezmaři, Jarret, Žalman & spol. a Funny Fellows.

Na Křivoklátě v okrese Rakovník připravují vánoční koncert, na kterém v pátek 29. 12. od 18:00 zazní Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby a skladby starých mistrů.

Na přelomu roku bude k vidění i relikviář svatého Maura

V posledních dnech roku proběhne již tradiční akce na hradě a zámku v Horšovském Týně v okrese Domažlice. Sváteční prohlídky od 26. do 31. prosince připomenou vývoj typických vánočních symbolů. K vidění budou mimo jiné staré ozdoby a betlémy, které se zde dochovaly po šlechtickém rodu Trauttmansdorffů. 

Relikviář svatého Maura, druhá nejcennější zlatnická památka České republiky, se naposledy v tomto a poprvé v příštím roce předvede návštěvníkům zámku v Bečově nad Teplou v okrese Karlovy Vary. Silvestrovské a novoroční prohlídky se uskuteční v odpoledních hodinách.