Přání k mání vykouzlí rodinný vánoční příběh

Trailer: Přání k mání (zdroj: ČT24)

Do kin vstupuje nový rodinný film Přání k mání. Kouzelný a kouzelnický příběh s poučením, že ke štěstí není zapotřebí kouzel. Režisér Vít Karas snímkem navazuje na tradici českých hraných filmů pro celou rodinu.

Film Přání k mání vtáhne diváky do světa vánočního městečka na pomezí reality a kouzel. „Je poctou takovým filmům, jako byla Lucie, postrach ulice, Šest medvědů s Cibulkou nebo Chobotničky z II. patra, tedy klasice, kterou jsme měli rádi jako děti,“ uvedl Karas. 

Podle něho rodinné příběhy s kouzly a humorem, jež mají v české televizní tvorbě tradici, v současné produkci chybí, točí se spíše klasické pohádky. On sám je režisérem dvou pohádkových příběhů: Micimutr a O pokladech, první z nich uvedla Česká televize v roce 2011 na Štědrý den.

Přání k mání vypráví o trampotách zamilovaného Alberta, jehož rodiče jsou varietní kouzelníci. Hrají je Martin Myšička a Jitka Čvančarová. „Jsme takový už vyšumělý kouzelnický pár a vzniká mezi námi spoustu humorných manželských i pracovních situací,“ naznačila představitelka maminky hlavního hrdiny. 

Kvůli filmu se oba herci museli pár kouzelnických triků naučit. Tvůrci vytvořili také velké množství trikových záběrů – aby divákům zprostředkovali přání, která Albertovi plní kouzelný dědeček.

O kouzlech a lásce

„Každý si přejeme mít přání, které bychom si mohli splnit, což je velmi těžké. Chtěl jsem toto poznání přenést malým hrdinům. Promarní dvě přání a kolem toho třetího se pak všechno točí,“ prozradil scenárista Miroslav Adamec.

Pro Víta Karase je filmová novinka především o lásce. „O jejích různých podobách – mezi dětmi a rodiči, o první zamilovanosti i o lásce v krizi středního věku,“ upřesnil. „Láska buď je, nebo není, a žádné kouzelné přání s tím nic nezmůže. Zároveň film vypráví o tom, že mnohdy nemusíte mít žádné kouzelné přání, stačí jen, když se přičiníte.“

V českých kinech je Přání k mání (zdroj: ČT24)

Přání k mání natáčel štáb především v zimních lokacích Karlových Varů. Řada scén vznikla i v ateliérech České televize, která se na snímku koprodukčně podílela. Dříve než na obrazovkách mohou diváci rodinný příběh vidět v kinech – už od 7. prosince.