Filmová upoutávka týdne: Plummer místo Spaceyho. Scott přetočil Všechny prachy světa

Film Ridleyho Scotta na motivy skutečného příběhu únosu vnuka miliardáře Jeana Paula Gettyho by možná zapadl mezi dalšími adepty, kteří každý rok usilují o ocenění. Jenomže na konci října jedno z mnoha obvinění ze sexuálního obtěžování dopadlo i na Kevina Spayceyho, který si boháče zahrál. V hotovém filmu ho tak ještě nahradil Christopher Plummer a první upoutávka nabízí pohled na změněnou verzi.

Pozoruhodný příběh únosu vnuka jednoho z nejbohatších Američanů by diváckou pozornost mohl budit sám o sobě. V roce 1973 byl šestnáctiletý J. Paul Getty III. unesen v Římě a za jeho propuštění žádali zločinci sedmnáct milionů dolarů.

J. Paul Getty, který zbohatl na ropném byznysu a jehož majetek se v době jeho smrti o tři roky později odhadoval na dvě miliardy, ale odmítl peníze dát. Další události pak zahrnovaly i uříznuté lidské ucho zabalené v novinách, ale zbytek už odvypráví film v režii Ridleyho Scotta, kterého proslavily filmy jako Vetřelec nebo Gladiátor.

Scottovo nejnovější dílo nicméně ovlivnily ještě aktuální události. V rámci řady obvinění ze sexuálního obtěžování, která se na začátku týkala hlavně producenta Harveyho Weinsteina, se vynořila i obvinění z nevhodného chování směřovaná proti Kevinu Spaceymu, který ve Scottově snímku ztvárnil právě roli J. Paula Gettyho.

Jako první 58letého Spaceyho obvinil ze sexuálního obtěžování o dvanáct let mladší americký herec Anthony Rapp, jehož se prý pokusil svést před třemi desítkami let. Vedení londýnského divadla Old Vic, kde Spacey dělal v letech 2004 až 2015 uměleckého ředitele, pak po interním vyšetřování oznámilo, že za svého působení v tomto divadle Spacey údajně sexuálně obtěžoval nejméně dvacet mužů.

Přetáčení hotového filmu

Obvinění měla pro oceňovaného herce tvrdý dopad. Mezinárodní akademie televizních umění a věd se například rozhodla, že Spaceymu neudělí zvláštní ocenění zakladatelů mezinárodních televizních cen Emmy. Následně Scott přišel s tím, že vystříhá z již dokončeného filmu Všechny prachy světa veškeré scény, ve kterých Spacey hrál.

„Nemůžete tolerovat takové chování. Mělo by to vliv na film. Nemůžeme nechat činy jedné osoby ovlivnit dobrou práci všech ostatních,“ řekl Scott v rozhovoru pro magazín EW.

Michelle Williamsová a Mark Wahlberg ve filmu Všechny prachy světa
Zdroj: Facebook All The Money In The World

Nahradil ho Christopher Plummer, o kterém se uvažovalo už původně. Desetidenní přetáčky prý studio stály deset milionů dolarů (navrch k čtyřicetimilionovému rozpočtu). Nešlo totiž jenom o Plummera, zpátky museli i herci jako Mark Wahlberg nebo Michelle Williamsová.

Během natáčení Scott navíc spolupracoval se střihačkou Claire Simpsonovou. Cílem bylo dát film dohromady včas, aby se nemusela odsouvat premiéra, kterou má snímek v Americe pár dnů před Vánocemi (v tuzemsku pak koncem ledna).