Série bezdůvodných aktů vede Studio Hrdinů do nicoty

Série bezdůvodných aktů je novou hrou Studia Hrdinů (zdroj: ČT24)

Pražské Studio Hrdinů se chce s diváky podělit o Sérii bezdůvodných aktů. Nová inscenace upozorňuje na násilí a manipulaci, k nimž v současné společnosti často dochází bez zjevných příčin.

Novinku napsal Ondřej Novotný, režijně ji připravila Eva Rysová. Studio Hrdinů inscenaci uvádí s podtitulem „dramatická báseň o nicotě“. Čím může člověk bojovat proti nicotě současnosti i uvnitř sebe samého, zda rezignací, nebo výbuchem energie, je jedna z otázek, kterou řeší aktéři hry.  

Omezeni jsou na komorní prostředí luxusní vily. Pozvánka na opulentní hostinu je pro ně jenom pouhou záminkou k rozehrání mocenského boje, vytahování starých křivd a pátrání po příčinách bezdůvodného zla.

Neustále se někdo dívá

„Dům je izolovaný, zamčený, odhlučněný a situace, která se v něm odehrává, je neustále sledována, takže máme pocit, že se na nás neustále někdo dívá,“ upozorňuje autor hry. „Myslím, že odpovědi na otázky, které tato hra nabízí, se týkají svědomí každého jednotlivce,“ dodává. 

Sérii bezdůvodných aktů mohou zájemci nejen vidět na divadle, ale také si ji přečíst. Novotného hra je jedním z titulů knižní řady, v níž Studio Hrdinů vydává autorské texty, které vznikly přímo pro tuto scénu.