Rozpohybované cihly kostela nebo svítící srdce. Praha už popáté vysílá Signal

Začíná festival světla Signal (zdroj: ČT24)

V Praze začal festival světla Signal. Centrum hlavního města postupně do neděle rozsvítí dvacet instalací od českých i zahraničních umělců.

Návštěvníci mohou vybírat ze světelných statických, site-specific i interaktivních instalací, projekcí a také videomappingů. Show, které přetvářejí fasády budov, jsou k vidění celkem tři. Na Tyršově domě umožní barcelonský umělec Filip Roca prostřednictvím stereoskopické 3D videomappingové projekce putovat paralelními vesmíry.

Francouzský tvůrce Yann Nguema rozpohybuje na padesát tisíc cihel, které tvoří fasádu kostela sv. Ludmily na náměstí Míru. „Připomínkou toho, že festival se koná už popáté, bude retrospektiva všech videomappingů, které se na tomto kostele odehrály v minulých ročnících. Projekce začíná každý večer v jedenáct hodin,“ doplnil ředitel Signalu Martin Pošta.

Svítící srdce i chobotnice

V nabídce dalších světelných atrakcí je například 35 metrů dlouhý tunel od španělských autorů na Staroměstském náměstí, který si pohrává s prostorem, časem i lidským vnímáním. Němečtí umělci zase přeměnili zahradu Anežského kláštera na Octopus Garden. Světelná a zvuková chapadla chobotnic budou moci ovlivňovat svou přítomností sami diváci.

Interaktivní je i práce studentů Ateliéru intermediální tvorby pražské AVU. Jejich instalace Anonymous Illusion na Ovocném trhu přenese návštěvníky v nadživotní velikosti na velkoformátová plátna. Čeští tvůrci jsou také autory instalace Heardt, která byla letos vybrána na festival Burning Man v nevadské poušti. Tvoří ji světelná konstrukce lidského srdce, které lze roztepat pomocí klavíru.

Dvě trasy

Za dosavadní čtyři ročníky přilákal Signal více než 1,5 milionu návštěvníků. Aby přitáhli pozornost lidí od vytíženého centra i k jiným zajímavých lokacím, rozhodli se letos pořadatelé rozdělit festival na dvě trasy. „Jedna vede centrem města, druhá, takzvaná vinohradská, pak od kostela sv. Ludmily přes náměstí Jiřího z Poděbrad až do Riegrových sadů,“ upřesnil Martin Pošta.

Festival Signal: trasa centrum
Zdroj: Festival Signal
Festival Signal: trasa Vinohrady
Zdroj: Festival Signal

Konkrétní časy projekcí najdete i na oficiálním webu festivalu a také v mobilních aplikacích pro Android a iOS.

Většina děl je umístěna ve veřejném prostoru, čtyři díla v interiérech ale budou nově tvořit „galerijní zónu“ přístupnou za jednotnou cenu sta korun. Zahrnuje Colloredo-Mansfeldský palác, palác U Stýblů, kulturní prostor DUP39 na Národní třídě a Zrcadlovou kapli Klementina. 

Festival Signal potrvá v Praze do neděle 15. října. Vedle samotných instalací nabízí i doprovodný program v podobě uměleckých performancí, lekcí znakové řeči nebo workshopu malování světlem.