Mečiar jde do kin. Film odkrývá soukromí a kauzy slovenského expremiéra

Dokument mapuje kauzy Vladimíra Mečiara (zdroj: ČT24)

Když on dovedl svou zemi k samostatnosti, jí zbývaly tři týdny do pátých narozenin. Když se emotivně loučil v televizi písní S pánom bohom, byla ještě na prvním stupni. Přesto, nebo možná právě proto to byla mladá slovenská dokumentaristka Tereza Nvotová, kterou Vladimír Mečiar pustil nejdále do svého soukromí.

Dokumentární film nazvaný prostě Mečiar budil na Slovensku očekávání dávno před ohlášenou premiérou. Nyní vstupuje do slovenských kin, brzy se představí také v Česku.

Vypráví o bývalém trojnásobném slovenském premiérovi, který stál v roce 1992 u rozpadu Československa a vzniku samostatné Slovenské republiky, a o dění na Slovensku za jeho vlád. Ve filmu vystupuje nejen sám Mečiar, ale i někdejší český premiér Petr Pithart či hudebník a někdejší poslanec Federálního shromáždění Michael Kocáb.

Právník z maloměsta

Pamětníci vzpomínají, jak se Mečiar objevil mezi aktivisty z hnutí Veřejnost proti násilí (slovenská obdoba Občanského fóra). Po pádu komunistického režimu se do konkurzu na ministra vnitra přihlásil coby neznámý právník z maloměsta. Snímek zachycuje jeho raketový vzestup, rozdělení Československa, průběhy jeho vlád i odchod do ústraní.

Dokument přitom otevírá kontroverzní témata tehdejší doby: divoká privatizace, prorůstání organizovaného zločinu do politiky, ovládnutí složek státní moci. Odkaz doby, které se na Slovensku říká „mečiarismus“, si podle autorky vláčí země jako břímě dodnes.

Vinnetou, E.T. a Mečiar

„Když mi bylo deset, nejčastěji jsem si s kámoškou hrávala na Vinnetoua, E.T. mimozemšťana a na Mečiara. Tehdy mi moc nedocházelo, že je skutečný. Byl ale všude kolem. V telce, na plakátech, v debatách rodičů a v našich hlavách,“ vzpomíná režisérka Tereza Nvotová.

„Teď, když jsem už velká, zajímá mě, kdo to ve skutečnosti byl, kde se vzal a co udělal s námi a naší zemí? Protože mám pocit, že podobná story se dnes odehrává všude možně po světě,“ pokračuje Nvotová.

Po hraném filmu Únos, jenž mapuje pozadí únosu syna bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče, jde v poslední době už o druhý film, který se vrací ke sporným událostem Mečiarovy éry.

Nový dokument zároveň vstupuje do kin v roce, kdy Slovensko žije kauzou zrušení sporných amnestií, které Mečiar vyhlásil v době, kdy dočasně vykonával i funkce hlavy státu.

Mezinárodní premiéry se dočká koncem října na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. V českých kinech se potom představí začátkem příštího roku.

Slovenská režisérka a herečka Tereza Nvotová natočila například dokument Ježíš je normální. Na jaře debutovala na poli hraného filmu, když uvedla drama Špína, které otevřeně vypráví o sexuálním násilí.