Sherlock vrátí do rozhlasu po 70 letech hru vysílanou živě

Události: Po 70 letech zazní z rozhlasu hra živě (zdroj: ČT24)

Po sedmdesáti letech se vrací rozhlasová hra živě. Český rozhlas projekt uvede v neděli večer. Hru „Sherlock Holmes ve státních službách“ nazkoušeli herci Jan Hájek, Pavel Batěk, Marika Procházková nebo Jana Boučková.

Hra předvedená rovnou rozhlasovým posluchačům je pro režiséra i většinu herců úplně nová zkušenost. „Když točíme na záznam se všemi těmi moderními technologiemi, máme vlastně spoustu času. Zatímco naživo je to jako na divadle, jakmile se rozjede přenos, už nic opravit nemůžete,“ uvedl režisér hry Vít Vencl.

Stejně jako v divadle se tak musí všechny složky dokonale sladit. Vedle herců je místo pro smyčcový kvartet i pro zvláštní efekty. Přímo na místě se totiž pomocí rekvizit tvoří také zvuky, které by se jinde pustily z počítače nebo přimíchaly do záznamu později.

Vysílat hry takzvaně naživo byla v rozhlase běžná praxe až do roku 1948, protože nahrávat na záznam bylo technicky složité.

„Zažil jsem to jako dítě, protože jsem začal dělat tuhle profesi ve školce,“ vzpomínal na dřívější vysílání herec Hanuš Bor. „Ten rozdíl oproti dnešku takový není, jen tehdy bylo namačkaných mnohem víc lidí ve studiu.“

K hrám v přímém přenosu se v posledních letech začaly vracet některé stanice třeba ve Skandinávii. I Český rozhlas plánuje v experimentu pokračovat. Živé vysílání adaptace Bruce-Partingonových dokumentů si navíc lidé budou moct v neděli večer poslechnou nejen v rádiích, ale i na YouTube a Facebooku.