Recenze: Gigant se vším všudy. Osm kilo Andyho Warhola v jedné knize

Americkému výtvarníkovi Andy Warholovi, jedné z nejvýznačnějších osobností umění 20. století, by se titul právě vydané monografie jistě hodně líbil. Obsáhlá, ale i objemná kniha Gigant ovšem skutečně splňuje, co její titul slibuje – nevšední zážitek a blízké seznámení s tvorbou tohoto newyorského enfant terrible.

Předem možné varování: k četbě Giganta se nehodí každé prostředí, váží totiž skoro osm kilogramů, v klíně či v posteli byste si jej tedy nejspíš neužili. Ovšem již první prolistování dává na možné těžkosti, a to doslovné, okamžitě zapomenout.

A pokud si někdo myslel, že má Andy Warhola (1928–1987), jeho život i tvorbu v malíčku, bude zcela jistě překvapen. Nejen díky zařazení osobních dokumentů, rodného listu a školních vysvědčení, ale také zásluhou skutečně spousty fotografií, jak z umělcova mládí, tak z pozdějších dob. Fotografií leckdy překvapivých, zachycujících Warhola se slavnými osobnostmi či kolegy, ale i na cestách a na snímcích rodinných i vyloženě intimních.

A pak přijde to nejdůležitější: Warholovo umění. Najdeme zde nejranější Warholovy kresby či malby, jako třeba temperový Obývák z roku 1948 – ztvárnění pokoje, v podstatě realistický obrázek, přesto již prozrazující osobnost mladého tvůrce – či úplně první Warholovu komerční zakázku. Je dobré nezapomínat, že právě v reklamní branži, kde začínal, si Warhol vytříbil svůj styl. Kreslíř a malíř byl výtečný, jak je vidět ze všech reprodukovaných reklam.

Andy Warhol coby celebrita i člověk

Kniha obsahuje zajímavé a zasvěcené studie, z nichž se čtenář dozví o Warholově plodném životě skutečně vyčerpávající měrou, včetně o jeho asi nejznámějším období, kdy kraloval ve své Factory, plné všemožných existencí, ale také bytostných umělců, místě, kde se doslova psaly dějiny moderního umění.

Z knihy Andy Warhol: Gigant
Zdroj: Argo

Zmíněn je i film, protože Warhol se vrhl na produkci experimentálních a na svou dobu šokujících – ve všech směrech – snímků. A nelze zapomenout na skupinu The Velvet Underground, jejímž byl kmotrem a raným podporovatelem.

Andy Warhol coby celebrita, coby mediální podnikatel, coby tvůrce slavných grafik, Andy coby to a ono, hlavně ale: coby člověk, se vším všudy. To vše můžeme v knize nejen číst, ale i vidět. Vyobrazení je v rozsáhlé publikaci na dva tisíce, takže, tvrdí-li vydavatel, že se jedná o „nejvýpravnější obrazovou biografii jednoho z největších umělců 20. století“, rozhodně nepřehání.

K tomu všemu si připočtěte velice kvalitní tisk, nepřekvapí tedy ani ne zrovna lidová cena, již lze popsat sloganem „osm kilo za čtyři litry“. Ovšem v případě warholovského Giganta není proč váhat…

Andy Warhol – Gigant, z originálu Andy Warhol – „Giant“ size přeložil Jiří Hrubý, vydalo nakladatelství Argo, 2017.