Kino otevřeno. Zachránci biografů na chvíli oživili pražský klub Delta

Nadšenci zachraňují malé biografy (zdroj: ČT24)

Proti úpadku malých biografů v českých městech a vesnicích bojuje už osmým rokem občanská iniciativa Kino otevřeno. Pomáhá zlepšit osud chátrajících budov a nastartovat v nich nové kulturní aktivity. V neděli se konala benefiční akce Delta sobě u příležitosti třiceti let od založení pražského kina a klubu Delta, který zanikl před devíti lety.

Na akci Delta sobě dorazila mimo jiné známá kapela Tata Bojs. V klubu, který vznikl roku 1987, působila téměř od samého počátku, odehrála zde svůj první koncert, měla tu zkušebnu i nahrávací studio.

„Je to úžasné, takový třídní sraz po letech. Tady jsme strávili nejvíc času. A Mardoša tady pracoval,“ říká hudebník Milan Cais. „Byl jsem tu zaměstnaný deset let, napřed uklízeč, pak dramaturg,“ potvrzuje Mardoša.

Inspirovat místní

Zavzpomínat na svůj klub přijela z Velké Británie také Zuzana Jáchymová, která v Deltě pracovala dvacet let. Ještě před revolucí zde zažila koncerty zakázaných kapel, které jinde nemohly hrát. „Tím, že jsme byli na konci Prahy, tak jsme si to mohli dovolit, protože jsme nebyli až tak úplně pod dohledem,“ vzpomíná bývalá provozovatelka klubu.

Do klubu Delta se chodilo za hudbou i za filmy. Benefiční akci uspořádal projekt Kino otevřeno, který již několik let oživuje zavřená vesnická a městská kina a kluby. „Třeba ve vesnici Třebušín se nám podařilo, že lidé to převzali a začali to dělat sami. A to je účel akce, inspirovat lidi z toho místa,“ říká za Kino otevřeno Tomáš Hodan.

Od sametové revoluce se po celé republice zavřely více než tři stovky malých kinosálů. Přežily hlavně ty, které se vůči hlavnímu proudu nějak vyhranily. Příkladem může být oblíbené pražské Aero: projektem Biofonie spojilo němý film s živou hudbou, nabízí četné žánrové přehlídky nebo Aero naslepo, možnost vyrazit na předem neznámý film. 

Jen v Praze bylo před válkou 114 kin, do roku 1989 klesl jejich počet na 74, dnes jich funguje 12. V Brně přežily z 18 biografů tři. Malé kinosály zlikvidovala hlavně digitalizace a převaha multiplexů.