Černý Petr od Miloše Formana se vrací do kin. Vzal to přes Benátky

Černý Petr se vrací do kin přes Benátky (zdroj: ČT24)

Světovou premiéru digitalizované verze Černého Petra od režiséra Miloše Formana uvedl v pondělí Benátský filmový festival. Národní filmový archiv (NFA) slavný snímek, který spoluvytvářel československou novou vlnu, zrestauroval a připravuje také českou obnovenou premiéru na polovinu září. Poté snímek po 54 letech znovu vstoupí do kin.

Mezinárodní filmový festival v Benátkách uvedl Černého Petra v rámci sekce Venice Classics, která prezentuje výběr nejlepších digitálně restaurovaných snímků uplynulého roku. Pořadatelé do programu vybrali také Blízká setkání třetího druhu od Stevena Spielberga, Antonioniho Červenou pustinu nebo Bertolucciho XX. století.

Pozornost pro český film

„Je to hlavně velká radost, protože jsme s sebou mohli přivést paní Martínkovou-Novotnou, která ve filmu hrála hlavní dívčí roli. A ona se svou plynulou italštinou okouzlila zdejší publikum. Sál byl vyprodaný, novináři si rozebrali tištěné materiály a publikum se směje na správných místech. Takže spokojenost,“ shrnuje ředitel NFA Michal Bregant.

Pro Národní filmový archiv je to už podruhé, co prezentuje restaurovaný film na prestižním benátském festivalu, roku 2013 to byl Pytel blech Věry Chytilové. „Konkurence je obrovská, protože filmy se restaurují a digitalizují všude na světě, a všichni by je chtěli dostat na velký festival, protože to je příslib, že se film dostane do zahraniční distribuce,“ pokračuje Bregant.

Utržené finanční prostředky chce archiv následně investovat do restaurování další české klasiky. „A hlavně se tím posiluje přítomnost českého filmu na mezinárodních festivalech, což by mělo přinést větší pozornost i k současné české kinematografii,“ uvažuje ředitel NFA.

Autenticita neherců

Černý Petr vypráví příběh mladého Petra, který se snaží uplatnit v práci i mezi vrstevníky. Odzbrojující autenticita snímku, který zobrazuje absurdní rysy československé všednodennosti raných šedesátých let, stojí na přirozených výkonech obsazených neherců. Učně Petra ztvárnil Ladislav Jakim, jeho kamaráda Čendu Vladimír Pucholt a Petrova otce Jan Vostrčil. Petrovu známost z koupaliště hrála zméněná Pavla Martínková-Novotná.

Scénář k černé komedii, která je dnes považována za klenot českého filmu, napsali Miloš Forman s Jaroslavem Papouškem. Šlo o první spolupráci nastupujících novovlnných autorů, která později pokračovala úspěšnými snímky Lásky jedné plavovlásky a Hoří, má panenko.

Cílem digitálního restaurování bylo přiblížit se původní podobě filmu, jak jej mohli vidět diváci v roce 1964. Z filmu byly odstraněny známky stárnutí a opotřebení, původní charakter obrazu však zůstal zachován.

Po mezinárodní premiéře v Benátkách se chystají také české premiéry obnoveného snímku. První se uskuteční 13. září v kině Lucerna v Praze a následovat bude druhá 14. září v Kině 99 v Kolíně. Právě v tomto městě byl totiž Černý Petr v létě 1963 natáčen. Po premiérách NFA nabídne digitálně restaurovaný film do distribuce všem kinům v Česku.