Na Ivana Krále o skok dále. Vyrazil na turné po Česku

Ivan Král koncertuje v Česku (zdroj: ČT24)

Ivan Král je jedním z českých umělců, kteří se dokázali prosadit i v zahraničí. Spolupracoval třeba s Patti Smith nebo Iggym Popem. Před českým publikem většinou odehraje jen jeden koncert za rok. Teď ale udělal výjimku a vyrazil na turné.

„Chytla mě, protože psala básně, protože se jí líbili stejní básníci jako mně - a samozřejmě byla mimo,“ říká Ivan Král o Patti Smith. Napsal mimo jiné jednu z jejích nejslavnějších písní - Dancing Barefoot. Vycházel při tom ze skladby, kterou složil ještě jako sotva patnáctiletý student.

Tehdy žil v Praze a nejspíš ho nenapadlo, že jednou bude hrát nejen s Patti Smith, ale také doprovázet Blondie, Johna Calea nebo Iggyho Popa.

Do New Yorku emigrovala jeho rodina v roce 1966. Než se dostal na hudební pódia, pracoval třeba na benzinové pumpě nebo odepisoval na dopisy fanoušků pro legendární Beatles.

Do Česka se vrací pravidelně od devadesátých let. Koncertuje i produkuje místní kapely. Vydal také několik sólových alb, s největším úspěchem se setkalo to první - Nostalgia - z roku 1995 s hitem Winner Takes All.

Hudba do politiky nepatří

O svých porevolučních návratech chystá dokumentární film. Za nejsilnější cestu domů považuje pohřeb prezidenta Václava Havla a následný koncert v pražské Lucerně, kde si zahrál třeba s Davidem Kollerem.

Politika ovšem podle něj do hudby nepatří, i proto je jeho nejnovější deska hlavně o lásce. Album Real to Reel vyjde na podzim. Písně z něj představuje Král i na aktuálním turné. To odstartoval 2. září v Žatci a uzavře 10. září ve Vysokém Mýtě na komornějším koncertě bez kapely, jen v duu s hudebníkem Janem Ponocným. Předtím ho mohou fanoušci slyšet ještě v Brně a Opavě.