Gabriela Beňačková zažívá déjà vu. Národní divadlo ji uvedlo do Síně slávy

Do Síně slávy Národního divadla vstoupila další osobnost - sopranistka Gabriela Beňačková, která se na prkna první scény postavila poprvé už na začátku sedmdesátých let. Během své kariéry jako sólistka vystupovala také třeba v Metropolitní opeře v New Yorku, Vídeňské státní opeře nebo v San Francisku.

Gabriela Beňačková se narodila před sedmdesáti lety v Bratislavě, na Slovensku také vystudovala zpěv. Po úspěších v pěveckých soutěžích v Luhačovicích a Karlových Varech dostala nabídku na angažmá v pražském Národním divadle, v jehož inscenacích účinkovala téměř tři desetiletí.

Je to takové déjà vu. V Národním divadle jsem předzpívala v roku 1970 a upevnila své působení tady. A taky tu končím.
Gabriela Beňačková

K významným patří kupříkladu její Libuše z roku 1983, Smetanovu operu nastudovala k příležitosti znovuotevření zlaté kapličky po téměř sedmileté rekonstrukci a dostavbě Nové scény. Výraznou rolí z českého repertoáru je také Mařenka, roli z Prodané nevěsty odehrála Beňačková více než půltisíckrát a v několika evropských jazycích.

Gabriela Beňačková jako Mařenka v Prodané nevěstě na scéně ND (1971). V roli jeníka Ivo Žídek.
Zdroj: ČTK/Jan Bárta

„Paní Beňačková je bezesporu umělkyní, která zpívala prestižní repertoár. Uplatnila se i na zahraniční scéně. Osobně jsem s ní byl v Metropolitní opeře, kde na její vystoupení dodnes vzpomínají,“ uvedl ředitel Národního divadla Jan Burian, který pěvkyni do Síně slávy uvedl.

První Rusalka v MET

V New Yorku se Beňačková publiku představila v operách českých skladatelů: jako Káťa Kabanová a Jenůfa v Janáčkových kusech anebo jako Rusalka ve vůbec prvním uvedení této Dvořákovy opery v MET. Ztvárnila ale i Mimi v Pucciniho Bohémě či Desdemonu ve Verdiho Otellovi. Působení na amerických scénách je v životopise této sopranistky bohatou kapitolou. Českou tvorbu například přibližovala i na koncertech ve slavné Carnegie Hall. „Prezentovala jsem českou hudbu po celém světě, doufám, že dobře a výrazně,“ uvedla při uvedení do Síně slávy Beňačková. 

Hostovala i na mnoha dalších zahraničních scénách, úzce spojena je třeba s vídeňskou Staatsoper, jejíž sólistkou byla od poloviny sedmdesátých let. Aktivní kariéru ukončila před deseti lety recitálem s Českou filharmonií. I poté ale přijala nabídky od Salcburského operního festivalu nebo milánské La Scaly.

V roce 1994 byla oceněna Grammy za nahrávku písní Janáčka, Dvořáka a Martinů, je také držitelkou Státního vyznamenání za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění. 

  • Umělce do Síně slávy uvádí Národní divadlo každý rok. Ocenění se v minulosti dostalo například tanečníkovi a choreografovi Vlastimilu Harapesovi nebo herečce Vlastě Chramostové.