Robert Sedláček točí film o Palachovi

Robert Sedláček natáčí film o Janu Palachovi (zdroj: ČT24)

O víkendu Prahou opět projížděly ruské tanky. Srpnovou invazi vojsk Varšavské smlouvy v hlavním městě zopakoval Robert Sedláček kvůli záběrům svého nového filmu. V koprodukci České televize natáčí film o Janu Palachovi. Sleduje několik posledních měsíců jeho života ve snaze zachytit okamžiky rozhodnutí, které ho dovedly až k tragickému činu upálení.

Scény z roku 1968 se natáčely na dnešním Palachově náměstí, tehdy Krasnoarmějců, a přilehlém Mánesově mostě. Naposledy byly kvůli filmařům uzavřeny před dvaceti lety, kdy se v Praze točil film Mission: impossible s Tomem Cruisem.

S ruskými tanky před filozofickou fakultou se podle scénáře střetl i Jan Palach v podání Viktora Zavadila.  „To, že hraju Palacha, je pro mě obrovská čest. Cítím pokoru vůči němu i tomu, co udělal, ale zároveň se ho snažím pro sebe polidštit,“ říká filmovým divákům nepříliš známý herec z Městského divadla v Kladně.

Režisér Robert Sedláček záměrně vybral neokoukanou tvář. „Hledal jsem kluka, který když je vážný, tak se umí smát očima, a když se směje, má oči smutné. Máchovský typ. Na tváři lehký smích, hluboký v srdci žal. Takovým způsobem Jana Palacha vedu a takového ho představím veřejnosti,“ prozradil.

Tento film je o generaci, jejíž ideály rozjezdily tanky. Zahráváme si s figurou, která patří všem, protože udělala těžkou práci, těžký čin za všechny. Doufám, že se nespálíme.
Robert Sedláček

Netočíme druhý díl Hořícího keře

Přítelkyni Jana Palacha hraje Denisa Barešová, v roli jeho matky se představí Zuzana Bydžovská. Diváci ji mohou srovnat s Jaroslavou Pokornou, která stejnou postavu ztvárnila před čtyřmi lety v oceňovaném dramatu Hořící keř. Snímek polské režisérky Agnieszky Hollandové, který získal jedenáct Českých lvů, sleduje události po Palachově smrti. Tedy od okamžiku, jímž Sedláčkův film končí.

Podle režiséra ale není třeba mezi těmito dvěma příběhy vidět spojitost. „Hledáme Jana Palacha v jeho tváři, ne v interpretaci jeho činu,“ poznamenává. Scénář napsala Eva Kantůrková, která před dvěma lety pro televizi zpracovala osud Jana Husa. 

Hlavní část natáčení snímku o Janu Palachovi je naplánována na listopad a prosinec letošního roku. Štáb se mimo jiné opět vrátí k událostem v srpnu 1968 – jako lokace pro tehdejší dění na Václavském náměstí poslouží ale náměstí v Pardubicích. Kina film Roberta Sedláčka uvedou za rok.