Ovčáček miláček bude šťavnatější, slibuje autor kabaretu

Petr Michálek: Stále nás čeká spousta inspirace (zdroj: ČT24)

Po úspěšném představení Ovčáček čtveráček se Městské divadlo Zlín rozhodlo neopouštět dění na tuzemské politické scéně. Na poslední srpnový den připravuje premiéru hry Ovčáček miláček. O novince více prozradil její režisér a autor Petr Michálek pro Události v kultuře.

Z názvu je patrné, že hlavní hrdina zůstane stejný.  

Je to tak. Jiří Ovčáček je pořád pro nás hlavní figurou, nicméně v druhém díle bude doplněn o další postavy, například Jiřího Kajínka, Andreje Babiše, Lubomíra Zaorálka. Krásná bude, myslím, část s Michaelou Jílkovou. Zároveň se dá říct, že jednou z hlavních postav bude Ústava České republiky. 

V hlavní roli se tedy opět objeví Marek Příkazský? 

Ano. Diváci, kteří sledovali první díl, říkali, že vlastně nevidí rozdíl mezi Markem Příkazským a panem Ovčáčkem, takže rozhodně bude pokračovat. A na rozdíl od ostatních herců, kteří hrají mnoho rolí, jemu zůstane jenom Jiří Ovčáček. 

Vystačíte si i napodruhé jenom se situacemi z naší politické scény? Nebude to už „okoukané“?

Rozdíl bude určitě v tom, že první díl neměl vůbec žádná očekávání, možná jsme někoho mile překvapili - a teď to může být naopak. Myslím si, že je nutné riskovat, podstatné je neřešit, jak to dopadne, ale zareagovat na naši vnitřní potřebu vyjádřit se k nejaktuálnějším politickým věcem. Vše zkoušíme ve svém volném čase. Přičemž nadále platí, a to bych chtěl podtrhnout, že se nevyjadřujeme tolik k jednotlivým tématům, ve smyslu „jaké mají být daně“ apod., ale k celkové absurditě politického dění. To je naše téma. 

Změnilo se něco na naší politické scéně od prvního kabaretu? Jsou třeba předobrazy vašich hrdinů opatrnější před novináři? 

To bych rozhodně neřekl. Naopak si myslím, že nás čeká daleko šťavnatější období, i proto na kostru, kterou máme nachystanou, budeme navěšovat aktuální situace. Mimochodem rámec celého druhého dílu spočívá v tom, že diváci budou svědky superdebaty superkandidátů na superprezidenta. Takže lze tušit, že nás čeká stále spousta inspirace.  

Derniéra kabaretu Ovčáček čtveráček byla vysílána do více než stovky kin. Záznam umístilo Městské divadlo Zlín na YouTube:

Vydáno pod