Tančit může každý. Den tance si nenechá ujít Anna Polívková ani bratři Bubeníčci

V sobotu 29. dubna se Česko rozhoupe ve společném rytmu s celým světem a připomene si krásu, radost a energii, kterou tanec přináší. Oslavy Mezinárodního dne tance se konají po celé republice, program připravuje také Česká televize ve spolupráci s Vizí tance a Národním divadlem před historickou budovou divadla. Mimo jiné zvou taneční nadšence k zapojení do společné choreografie. ČT také ke dni tance připravila tematický vysílací program.

K oslavám Mezinárodního dne tance se každoročně připojují desítky měst v České republice. Tanec v den oslav oživí náměstí, parky, nádraží, speciální program připravují taneční studia, školy i divadla. Zapojují se jak profesionální, tak amatérské soubory, studenti tance nebo klidně i kolemjdoucí. Slaví se napříč tanečními styly od baletu, přes současný tanec, nový cirkus až po hip hop, street dance, tango nebo swing.

Před Národním divadlem v Praze je na sobotní odpoledne připravena například baletní dílna pro děti nebo program pražských konzervatoří (více o programu). Ve čtyři hodiny začne speciální flashmob, do něhož se zapojí i vítězka jednoho z ročníků StarDance Anna Polívková. Společnou choreografii na písničku kapely Mydy Rabycad můžou zájemci nastudovat z následujícího videa:

Tanci se večer věnuje také ČT art. V premiéře uvede dokument věnovaný významným tanečníkům, bratrům Jiřímu a Otto Bubeníčkovým. Vznikl k ukončení jejich interpretační kariéry. „Jedním z nejcennějších momentů je, že speciálně pro náš film zkomponovali oba bratři ojedinělou choreografii. Tu jsme potom inscenovali v evropských velkoměstech, a to nejen na divadelních prknech,“ pozval na sledování dokumentu režisér Martin Kubala. Vysílání ČT art poté pokračuje Nocí v Oranžerii na zámku Versailles. Čtyřdílný balet choreografa Maurice Béjarta začíná ve 21:15.

Události: Oslavy Mezinárodního dne tance po celé republice (zdroj: ČT24)