Režisér Šulík vyslal Jiřího Menzela na Slovensko jako tlumočníka

Jiří Menzel a Peter Simonischek putují po Slovensku (zdroj: ČT24)

Jiří Menzel a Peter Simonischek putují po Slovensku, aby pátrali po zapomenuté minulosti. Českého oscarového režiséra a rakouského herce, který na sebe i české diváky upozornil jako Toni Erdmann v nejlepším evropském filmu roku 2016, svedl dohromady Tlumočník. Filmová road movie, již připravuje slovenský režisér Martin Šulík.

Jiří Menzel se v menších či větších filmových rolích objevuje nejen ve svých snímcích od začátku své režisérské tvorby. V novince Martina Šulíka se představí jako asketický tlumočník Ali, jehož náhodná zmínka o událostech druhé světové války svede dohromady s bonvivánem a alkoholikem Georgem (Peter Simonischek). Dva zcela odlišní muži se spolu vydávají pátrat po minulosti, která tragicky poznamenala osud jejich rodin. Cesta po Slovensku je plná hašteření, komických i dramatických situací.

Tlumočníkem se Šulík vrací k hranému filmu po šesti letech. Jeho posledním hraným počinem bylo drama Cigán. Šulíkova filmografie obsahuje také příběh „o hrdinech dělnické třídy“ Sluneční stát nebo poetický snímek Zahrada, za nějž v roce 1995 získal Českého lva. Na všech třech s ním jako scenárista spolupracoval Marek Leščák, který je podepsán i pod Tlumočníkem. Za kameru se postaví další z dlouholetých Šulíkových spolupracovníků Martin Štrba.

Ukázka z natáčení filmu Tlumočník (zdroj: Titanic)

Příběh se bude natáčet na mnoha slovenských místech, od Bratislavy až po Ružomberok. Premiéra snímku, který vzniká v koprodukci České televize, je plánována na první čtvrtletí příštího roku.