Manželé Johnsonovi světu ukázali divokou Afriku. Český režisér vypráví jejich příběh

Manželé Johnsonovi světu ukázali divokou Afriku (zdroj: ČT24)

Ve spolupráci s Českou televizí vzniká dokument o tom, jak se zrodil oblíbený žánr filmových cestopisů. Snímek Archa světel a stínů vypráví příběh amerického páru Martina a Osy Johnsonových, kteří začátkem minulého století objevovali Afriku. Režisér Jan Svatoš pátral po dosud neznámých cestopisech v jedné z nejvýznamnějších kulturních institucí světa, kterou je Knihovna Kongresu ve Washingtonu.

Desítky let předtím, než Hanzelka a Zikmund otevřeli okno do světa Čechoslovákům, objevili manželé Johnsonovi Afriku pro Američany. Položili základy nejenom ochrany přírody, ale hlavně cestopisného žánru, na kterém dnes staví třeba National Geographic nebo BBC.

Sloupli z Afriky nálepku kontinentu, kde žijí jen monstra a lidožrouti

„Primáty, výsledky a rekordy, kterých dosáhli, plus to, že dnes jsou kompletně zapomenutí, to jsou důvody, proč ten dokumentární film vzniká,“ říká režisér Jan Svatoš. Po zapomenutých filmech manželů Johnsonových pátral v archivu Knihovny Kongresu, kde několik cestopisů čekalo téměř století na to, až je někdo vrátí na plátno. Český režisér chce Američanům připomenout jejich vlastní historii.

Neuvěřitelný příběh filmařského páru fascinoval Charlieho Chaplina, Jacka Londona nebo britskou královskou rodinu. Podle Ernesta Hemingwaye právě Martin a Osa Johnsonovi sloupli z Afriky nálepku kontinentu, kde žijí jen monstra a lidožrouti. Naopak světu ukázali, že v Africe, na Borneu nebo v Oceánii rychle mizí křehký přírodní svět.

Jan Svatoš chce svým dokumentem ukázat, že odvážný pár možná ovlivnil svět víc, než si ve své době připouštěl. Slavný filmový historik a teoretik David Bordwell k tomu říká: „To, jak byla Afrika představována, mělo tehdy historický dopad. Způsob, jakým lidi přemýšleli o afrických kulturách a životním prostředí, formoval politické postupy, imperialismus a všechny myšlenky, na jejichž základě lidé jednali.“

Materiály nejen z washingtonské Knihovny Kongresu se v kinech objeví zhruba za rok, tedy na jaře 2018. Televize by měla dokument Archa světel a stínů uvést zhruba o půl roku později.

Režisér Jan Svatoš vystudoval žurnalistiku, fotografii a dokumentární tvorbu. Je autorem více než osmi dokumentárních filmů, z nichž většina soutěžila na mezinárodních filmových festivalech. Mezi jeho neúspěšnější snímky patří dokumentární esej divoČINY.