Trnkova Zahrada 2 v Praze opět pěstuje fantazii

Do Prahy se vrátila Trnkova Zahrada 2 (zdroj: ČT24)

Trnkova Zahrada 2 se po roce vrátila do Prahy. Na knihu slavného výtvarníka navazují jeho potomci - syn Jan a vnuk Matyáš - interaktivní výstavou na pomezí hřiště, biografu a počítačové hry. Původně vznikla jako jedno z lákadel pro projekt Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015, nyní je možné do Zahrady vstoupit v branickém areálu Vltavanů.

Inspirací ke knižní Zahradě, která vyšla v roce 1962, byl Trnkův syn Jan. Právě jemu jako šestiletému vyprávěl příběhy ještě dřív, než se ocitly na papíře. Jan Trnka tak zná i postavy, které se do knihy nakonec nevešly. „Celá naše rodina tu knihu zná nazpaměť. Dodnes používáme všechny hlášky. Moje žena mi třeba říká: ‚Napijte se studené vody, skončíte v nemocnici‘,“ prozradil. 

S dědečkem se aspoň symbolicky na výstavě potkal i Matyáš Trnka - narodil se dvanáct let po jeho smrti, i on je ale animátorem. „Jsem jiný Trnka, vydávám se jinou cestou,“ podotýká. 

Adaptovat Zahradu do podoby instalace ho ale prý bavilo. Nápaditou formou by rádi autoři malé návštěvníky ke knižnímu příběhu zase vrátili - i když je k němu přivádějí přes prostředky, které jsou současným mladým čtenářům možná bližší než papír. „Na modifikaci knihy do výstavního prostoru jsme použili současnou techniku. Třeba si pak knížku vezmou a přečtou si ji,“ přeje si Jan Trnka.

Špalíček (1947, režie: Jiří Trnka)
Zdroj: NFA

Tvorbu jeho otce připomíná na jaře nejen výstava -  23. března uvede Národní filmový archiv do kin zrestaurovanou verzi Špalíčku, Trnkova prvního celovečerního loutkového filmu. Zahrada 2 v areálu Vltavanů zůstane otevřena do konce května.