Národní galerie opět otevřela. Ministr do ní posílá kontrolu, agentura ABAS žalobu

Národní galerie opět otevřela budovy, spor ale není dořešen (zdroj: ČT24)

Ministerstvo kultury chce poslat do Národní galerie kontrolu na základě sporu s bezpečnostní agenturou ABAS. Ta v pátek vypověděla galerii smlouvu, proto byly všechny expozice o víkendu zavřené. Návštěvníky opět přivítaly v úterý. Na jejich bezpečnost i bezpečnost uměleckých děl dohlíží nyní jiné dvě agentury, s nimiž NG domluvila dočasnou spolupráci. Firma ABAS na galerii chystá žalobu.

„Posílám do Národní galerie veřejnosprávní kontrolu ministerstva, aby bylo jasné, k jakým pochybením došlo, nebo nedošlo,“ uvedl ministr kultury Daniel Herman. Práci bezpečnostní agentury ABAS chce prověřit i v dalších příspěvkových organizacích ministerstva.

Dohodu s novými společnostmi G4S a Indus uzavřel ředitel NG Jiří Fajt v pondělí večer. Platit bude rok, během této doby chce Národní galerie vypsat další výběrové řízení. O tom původním, v němž vyhrála firma ABAS, rozhodlo ministerstvo kultury a vybralo cenově nejvýhodnější nabídku. Pro galerii je ale nyní hlavním kritériem kvalita služeb.

Kde visí Picasso?

Novou ostrahu chce školit sama galerie. „Aby mohli poskytovat základní informaci, třeba v jakém patře visí autoportrét od Pabla Picassa,“ uvádí Jiří Fajt příklad znalostí, jaké by si od pracovníků přál.

Myslím, že změnu pocítí návštěvníci v tom, že už nebudou rušeni a atakováni ostrahou, aby se nepohybovali a nedýchali ve výstavních prostorách.
Jiří Fajt
ředitel Národní galerie

Kritiku vedení galerie společnost ABAS odmítá. Smlouvu vypověděla kvůli nezaplaceným fakturám. „Připravujeme právní kroky a v nejbližší době podáme žalobu, zároveň jsme pana Fajta požádali o veřejnou omluvu,“ uvedla k současné situaci Vladimíra Popardowská, prokuristka firmy ABS IPS Management.

Kvalita našich lidí asi nebyla tak hrozná, když 70 % jen převléklo uniformy a střeží galerii dál – jen pod hlavičkou jiné firmy.
Vladimíra Popardowská
prokuristka firmy ABS IPS Management

Pro ostrahu ve svých šesti budovách potřebuje Národní galerie nejméně šedesát lidí. V 90. letech zajištovali ostrahu její zaměstnanci, poté se začaly tyto služby nakupovat zvenčí. Podle Fajta byl původní model lepší, nepředpokládá ale, že by mohl počet zaměstnanců natolik navýšit, aby bylo možné se k němu vrátit.

Podle ministra Hermana události ukázaly na nedostatky zákona o zadávání veřejných zakázek. Navrhne proto, aby se zavedly výjimky například pro památkové objekty.