Karel Malich dostal za přínos grafice Cenu Vladimíra Boudníka

Karel Malich dostal Cenu Vladimíra Boudníka (zdroj: ČT24)

Novátor Karel Malich se stal laureátem 22. Ceny Vladimíra Boudníka, která je udělována za významný tvůrčí přínos v grafické tvorbě. Porota jeho jméno vyhlásila spolu s výsledky 23. ročníku soutěže Grafika roku. Letos bylo uděleno osm cen. Vítěze Ceny kritiky oznámí 23. března v pražském Clam-Gallasově paláci, kde bude představen i laureát Boudníkovy ceny. Doprovodná výstava potrvá od 16. února do 26. března.

Dvaadevadesátiletý Malich je významným představitelem českého výtvarného umění. Sochař, malíř, grafik a autor typických drátěných plastik se v počátcích umělecké kariéry věnoval malbě. Jasnými temperovými barvami maloval krajinu v okolí rodných Holic.

V šedesátých letech se zabýval kolážemi, které ho dovedly k reliéfu a prostorovým plastikám. Celoživotně je jeho nejdůležitějším inspiračním zdrojem krajina. Malichovy práce v minulosti vystavila jak česká, tak světová muzea a galerie. V roce 2013 mu uspořádala Galerie Zdeněk Sklenář velkou retrospektivní výstavu v Jízdárně Pražského hradu, kterou za tři měsíce vidělo přes 33 tisíc lidí.

„Malichovy grafické práce se vyznačují puristickou formou, jednoduchostí tvaru a linie. Jeho vesmírem je bílá čistá plocha,“ uvedl předseda komise Ceny Vladimíra Boudníka Zdeněk Freisleben.

Cena Vladimíra Boudníka nese jméno po průkopníkovi netradičních grafických technik a uděluje se za významný přínos nebo přesvědčivý a výrazný soubor grafických děl objevného výrazu a formy. 

Cenu za práci bez ohledu na použitou techniku dostal Petr Brožka

Soutěž a výstava Grafika roku chce každoročně upozorňovat na to nejlepší, co se v tuzemsku objevuje v umělecké grafice. Koná se od roku 1994, poslední dva roky pod patronací Nadace Hollar. 

Letos bylo přihlášeno 272 prací, z toho je vystaveno 147 děl. Organizátoři se rozhodli udělit Cenu poroty za práci bez ohledu na použitou techniku, kterou dostal Petr Brožka za digitální grafiku Symetrie č. 7.