Filmová upoutávka týdne: Fassbender na křižovatce zločinecké dráhy

Rok 2016 byl pro herce Michaela Fassbendera nabitý. Stihl se představit hned ve dvou blockbusterech. Malý britský film Trespass Against Us  by se dal brát jako oddech, kdyby neskrýval hutné drama o zločinecké rodině. Do českých kin by se měl dostat začátkem května.

Michael Fassbender se za poslední rok vyšvihl ve výraznou hereckou tvář Hollywoodu, která už byla dvakrát nominována na Oscara, a to za ztvárnění Steva Jobse a za roli ve filmu 12 let v řetězech.

Velkou příležitostí byla už začátkem tisíciletí účast na seriálovém projektu Bratrstvo neohrožených, na zlom si ale počkal až do roku 2011, kdy se v kinech objevil v trojici menších, ale ambiciózních filmů Stud, Nebezpečná metoda a Jana Eyrová. Spolu s tím ale přišel také velkofilm X-Men: První třída, kde po Ianu McKellenovi převzal roli vytrvalého padoucha Magneta.

Tuto roli si zopakoval ještě dvakrát, naposledy v loňském roce. Komiksový film X-Men: Apokalypsa ale nebyl jediný velký projekt tohoto roku. Ještě před odpálením silvestrovského ohňostroje se v kinech uvedl jako vrah a zabiják v adaptaci počítačové hry Assassin's Creed režiséra Justina Kurzela, s nímž předtím spolupracoval i na nové podobě Macbetha.

Michael Fassbender na předávání Oscarů v roce 2016
Zdroj: Lucas Jackson/Reuters

Postavy s temným osudem jako by Fassbenderovi seděly nejlépe. Zločin je spjatý i s Chadem Cutlerem, protagonistou britského snímku Trespass Against Us (název se dá přeložit jako Prohřešek proti nám). V tomto případě se ale zmítá mezi úctou ke svému otci Colbymu Cutlerovi, který představuje kriminální tradici jejich rodiny a kterého hraje Brendan Gleeson, a představou, že by jeho syn mohl mít lepší život. To se ovšem Colbymu Cutlerovi příliš nelíbí a dá dohromady plán na velký zločin.

Pro režiséra Adama Smithe jde o celovečerní režijní debut. Dosud blízce spolupracoval s hudební skupinou The Chemical Brothers, což se projevilo v tom, že právě toto duo zařídilo hudební složku jeho prvního filmu.