"Ta zeď je zločin proti přírodě." Josef Koudelka fotografuje Svatou zemi

Josef Koudelka: Železnou oponu jsem vlastně nikdy neviděl (zdroj: ČT24)

Čtyřicet let od vzniku světoznámých snímků ruské invaze v srpnu 1968 se fotograf Josef Koudelka znovu vydal do míst, kde zuří konflikt, tentokrát do Svaté země. Dokument natočený v průběhu pěti let jeho asistentem je vůbec první celovečerní filmovou výpovědí o tvůrčím přístupu proslulého fotografa. Člen agentury Magnum je ve snímku zaujat zdí, kterou Izrael vybudoval na Západním břehu Jordánu.

Josef Koudelka od roku 2008 fotografoval měnící se krajinu a život Izraele a Palestiny. Po celou dobu jej s kamerou v ruce provázel mladý izraelský režisér Gilad Baram. Výsledkem je celovečerní časosběrný dokument Koudelka fotografuje Svatou zemi. Jedinečné svědectví Koudelkova tvůrčího procesu nabízí intimní pohled na jednoho z největších žijících mistrů fotografie při práci v „ateliéru pod širým nebem“.

Metafora zdi stále existuje

Slavného fotografa zaujala Izraelem vybudovaná zeď, která odděluje palestinská území na Západním břehu Jordánu. Připomněla mu jeho vlastní zkušenost života za železnou oponou: „Já jsem za zdí vyrůstal. Pro mě to bylo vězení, byl jsem v kleci. Proto se mi ta zeď samozřejmě nelíbila, na druhou stranu je ovšem velmi působivá.“

„Železná opona existovala, ale já jsem ji vlastně nikdy neviděl, nemohl jsem se k ní přiblížit. Ale přesto, že jsme tu zeď neviděli, tak metafora zdi existovala. Myslím, že v Izraeli je to podobné. Metafora zdi existuje,“ uvažuje Koudelka, který byl hostem Událostí v kultuře.

Stavbu zdi navíc vnímá ve vztahu k přírodě. „Jak můžou lidi udělat něco takového té nádherné krajině?“ ptá se Koudelka ve filmu. „Ta zeď je zločin proti přírodě. Myslím, že jako existuje zločin proti lidskosti, tak má existovat zločin proti přírodě,“ uvažuje v rozhovoru pro Českou televizi.

Snímek zachycuje Koudelku při práci nebo při setkáních s místními obyvateli, kteří se dělí o svoji zkušenost se životem za zdí. Film je proložen rozhovorem s Koudelkou v jeho pařížském a pražském ateliéru. Fotograf přemýšlí o své práci a o „schopnosti ukázat ostatním to, co vidím“. Fotografie hrají ve filmu zásadní roli. Divák může sledovat jak díla, která se dostala do konečného výběru, tak snímky, které měly zůstat zapomenuty.

Ohrožený druh fotografů

„Základní efekt celého filmu, kromě zveřejnění málo známých fotografií, je v tom, že Josef Koudelka po dvaceti letech svolil k rozsáhlejšímu natáčení a spolupráci. Film vznikal téměř tři roky a v této chvíli je jediným, uceleným a mimořádně zdařilým portrétem našeho nejslavnějšího fotografa,“ říká kreativní producentka Alena Müllerová.

„Koudelka patří k ohroženému druhu fotografů: mytická nomádská postava, která neustále hledá další jedinečný obraz. Fotografii zasvětil svůj život, již více než padesát let ke svým fotografiím ráno vstává a večer s nimi uléhá. Když jsem Josefa Koudelku viděl při práci poprvé, uhranul mě,“ říká režisér Gilad Baram. V roce 2008 byl studentem na Akademii výtvarných umění v Jeruzalémě a Koudelkovi byl přidělen jako asistent.

Film Koudelka fotografuje Svatou zemi vstoupí do kin ve čtvrtek 5. ledna. Vznikl v koprodukci německé společnosti Nowhere Films a Produkce Radim Procházka. Koproducentem je Česká televize.