Joint s Oliverem Stonem není zas až takové pokouřeníčko

Tráva je špatná věc ve špatném světě, který alespoň na krátkou chvíli dokáže učinit lepším. A Lagunaside Beach v Kalifornii je ráj na zemi. A taky se tu prodává nejlepší kuřivo. Každý hulič ví, že právě odsud pochází nejlepší matroš v Kalifornii. Vysoký počet opálených krasavic na metr čtvereční písečné pláže a marihuana s neuvěřitelným obsahem THC – to je ten odvaz zvaný Lagunaside Beach, kde to všechno vlastně začalo. Tak se zajděte mrknout, protože jointa tu zkušeně balí Oliver Stone a superkvalitní trávu pěstují dva borci, kteří právě začínají mít potíže. Na záda jim totiž dýchá mexický drogový kartel, jehož přesvědčovací metody jsou smrtelně neodolatelné…

Chon a Ben jsou kámoši, kteří se přátelsky dělí o jednu ženskou a prosperující byznys, který vybudovali z ničeho. Z Afghánistánu sem propašovali kvalitní sadbu (jak by ne, když tam Chon kdysi sloužil u zvláštních jednotek), založili pěstírnu a za šest vcelku klidných let vybudovali farmu i klientelu, které teď prodávají půl kila zaručeného rauše za šest tisíc dolarů. Nikdo po nich nejede, protože mají koupeného jednoho zkorumpovaného federála, dělají poctivý a rovný kšeft, drží slovo a nevyjebávají s lidma.

A také kouzlí s magickou hladinou delta-9-tetrahydrocannabinolu, který z jejich trávy dělá kultovní bylinu (jak by také ne, když Ben kdysi studoval na Berkeley biologii nebo co). Tenhle sajrajt je totiž hlavním akcelerátorem psychotropních účinků marihuany a nikdo neumí tak jak oni zvyšovat při pěstování ve skleníku jeho koncentraci. Jenomže takovéhle know-how vás může stát kejhák, protože vás kvůli němu může chtít do party kdejaký póvl. Třeba řezači hlav z mexického gangu Baja, kteří tento krvavý rituál provázejí na videu výmluvným sloganem: „Buďte chytřejší než oni!“

„Jak jednou začneš zdrhat, zdrháš pořád!“

Ve skutečnosti v tomhle podniku ale jedou tři. Otrlý a chladnokrevný ranář z Iráku a Afghánistánu Chon (Tailor Kitsch), který se vrátil se spoustou prachů a traumat, jež se ze sebe snaží vyrvat, a drogy pro něj jsou něco jako lék na šílenství. Na tenhle druh podnikání možná až příliš citlivá bedna Ben (Aaron Tailor-Johnson), cestující po světě s utkvělou představou, že musí zachraňovat střídavě etnické menšiny a obnovitelné zdroje, a který z Chonových semínek dokázal vycedit maximum a vypěstovat nejlepší trávu na světě.

  • Divoši / Benicio Del Toro, Aaron Taylor-Johnson zdroj: Bontonfilm
  • Divoši / Benicio Del Toro, Salma Hayek zdroj: Bontonfilm

A pak je tu ještě jejich „femme fatale“ Ophelia, zvaná O (Blake Livelyová), která vám může připadat tak trochu jako děvka, protože s oběma žije na hromádce a vydatně souloží, ale ve skutečnosti oba miluje, takže všichni tvoří šťastný, spokojený a vzájemně vstřícný trojúhelník (jemuž se někdy říká švédský). Všichni se prostě tak nějak doplňují, neboť zatímco Chon je chladný a O brutálně klátí, Ben je vřelý a po návratu z Konga se s ní miluje ve vaně. Jediné, co mají ti dva (kromě kšeftu) společného, je právě ona a její klín a objetí je jejich „domovem“, který vlastně nikdy pořádně nepoznali a kam se rádi vracejí.

A právě ona je jejich slabé místo, na které se mazaná a cynická šéfka mexického gangu Elena rozhodne zaútočit. Nechá O unést, aby je přimáčkla ke zdi a přinutila k něčemu jako joint venture.

Na tuhle špinavou práci má všeho schopné maníky, které vede brutální medvěd Lado (Benicio DelToro), těžká záporácká váha, kombinovaná se sadistickým úchylem roku. Což znamená, že O a s ní mnozí další poznají, jaké je to dostat se do pracek agresivního devianta bez zábran, který si pořizuje fotoalbum svých zmrzačených obětí a hustých hnusáren, co jim provedl. Tohle ovšem Chona i Bena děsně nakrkne, a tak přichystají účinný protiúder, kterým dostanou Elenu do kolen.

  • Divoši / John Travolta zdroj: Bontonfilm
  • Divoši / Salma Hayek zdroj: Bontonfilm

„Ophelia nesmí zemřít!“

Jako by Divoši ctili onen zákon džungle (do které vlastně patří), kde predátor zaútočí, když vycítí strach. A jako by se šestašedesátiletý Oliver Stone (Četa, JFK, Takoví normální zabijáci, Nixon) rozhodl, že už má jako „svědomí Ameriky“ odpracováno, a po sešupu v minulých létech (World Trade Center) bude teď sebe i své diváky bavit cool mainstreamem.

Inspiroval ho stejnojmenný bestseller Dona Winslowa (který se podílel i na tvorbě scénáře). To, co zrovna dvakrát nevyšlo, je obsazení poměrně nevýrazné Blake Livelyové v roli O i do pozice vypravěčky, která vám svými přemoudřelými kydy začne poměrně rychle jít na nervy. Ne, že byste jí přáli zrovna mexický kutloch, kde ji zavřeli, či stříhání prstů, kdyby se její kluci zašprajcovali, ale její dočasné utlumení je možné dokonce chápat i jako úlevné.

Ti její ji ovšem milují a dělají všechno pro to, aby se jim vrátila co nejméně zdevastovaná. Zdá se, že toto je požehnaný rok Taylora Kitsche, který si v něm zahrál hrdinu spektakulární fantasy Johna Cartera, bojoval na Bitevní lodi a teď je jedním (a to výraznějším) ze dvou ústředních Divochů. Všechny postavy tohoto spektáklu ale válcuje robustní tandem John Travolta, jehož zkorumpovaného agenta Dennise je radost sledovat, a Benicio DelToro, jenž jakoby se rozvzpomněl na svého Oscara za Traffic – nadvládu gangů a vystřihl těžkého slizouna, který má grády i zvláštní, zlověstné charisma.

„Ty svět nezměníš, svět změní tebe!“

Možná se Oliver Stone chtěl tak trochu vrátit do kolejí U-Turnu (ale nevyšlo mu to), možná chtěl vzdát poctu barvitému vizuálu Ridleyho Scotta (ale být postmoderně cool mu dvakrát nesedí), ale možná si chtěl jen natočit něco, co ho bude bavit a nestarat se o žánrové ukotvení (což si při svém věhlasu ostatně může dovolit). Jeho aranžmá ale pořád vychází z poctivého řemesla a je okořeněno výživným brutálem, jehož vrcholem je zbičování a upálení zrádce zaživa („Rád bych ti dal lepší smrt, ale byl by to špatný příklad“).

Divoch, jak se dozvídáme ve finále, „je krutý člověk, který se vrátil k prapůvodní existenci“. I když se o jejich trávě pořád s respektem mluví, ty časy, kdy ji bezstarostně lifrovali, se už nevrátí. Tak jako období velkých a kontroverzních Stoneových opusů. Řekl bych ale, že se nemusíte bát dát si čouda i s proměněným Oliverem Stonem, který tenhle marihuanový thriller natočil jako chválu slušného mainstreamu, který pobaví a neublíží.

SAVAGES / DIVOŠI. USA 2012, 131 min., české titulky, od 15 let, 2D. Režie: Oliver Stone. Scénář: Shane Salerno, Don Winslow. Kamera: Dan Mindel. Hudba: Adam Peters. Hrají: Blake Livelyová (O), Tailor Kitsch (Chon), Aaron Tailor-Johnson (Ben), Benicio DelToro (Lado), John Travolta (Dennis), Salma Hayeková (Elena), Shea Whigham (Chad). V kinech od 27. září 2012.