V Praze si konkurují dva Czech Design Weeky, pravý je jen jeden

Podzim a advent patří tradičně v Praze designu. Tento týden se téměř ve stejném termínu konají dvě designové přehlídky se shodným názvem – Czech Design Week. Kromě módy, šperků a nábytku představují návštěvníkům také třeba digitální komiks nebo litografie Petra Nikla ke Kafkově Proměně.

Obě přehlídky obsadily prostory v centru Prahy – jedna z nich obchodní dům Kotva, druhá Kafkův dům. Oběma dominuje současná móda a šperky a obě vedle zavedených značek dávají prostor i mladým českým tvůrcům. Společný mají i název – Czech Design Week.

Původně jediná přehlídka vznikla v roce 2015, založili ji lidé, kteří se odpojili od jiné designérské akce – Prague Design Weeku. Pořadatelé nového projektu se ale nepohodli a dvě části původního týmu naplánovaly každá svoji přehlídku.

„Je to opravdu kontroverzní věc. Náš bývalý kolega, kterého jsme vlastně z našeho týmu vyhodili, si z našeho pohledu natruc začal dělat novou akci,“ říká k situaci organizátor Czech Design Weeku v Kotvě Tomáš Holý. „Domnívám se, a to je i důvod, proč se na akci podílím, že oprávnění používat značku má naše akce. O celé věci rozhodne Úřad průmyslového vlastnictví,“ připojil názor druhé strany umělecký ředitel přehlídky v Kafkově domě Petr Hájek.

Své instalace zde má více než devadesát designérů. Jedním z hlavních bodů doprovodného programu bude sobotní uvedení nového vydání novely Franze Kafky Proměna. Výtvarník Petr Nikl pro knihu vytvořil čtyři originální litografie. „Jako metaforu jsem si vybral Kafkovy oči, vždycky mě fascinoval jeho sugestivní pohled. Oči prozradí jakoukoliv změnu, která se v člověku děje,“ domnívá se.

Kontrastně k tradiční metodě kamenotisku působí digitální komiks, který si můžou návštěvníci prohlédnout v obchodním domě Kotva. Nanits Chronicles je sci-fi sága plná hrdinů, nepřátel a velkých korporací. Fantazijní svět vytvořil Robert Kalocai. „Na rozdíl od běžné výroby komiksu k tomu přistupujeme spíše jako k výrobě filmu. Na začátku připravujeme concept arty a v podstatě se celý svět pořád vymýšlí,“ popsal, jak komiks vzniká. Doplňuje jej navíc soundtrack, hudba je přizpůsobená různým částem děje.

Weekem design nekončí

Ze zavedených značek si návštěvníci mohou na prodejní přehlídce v Kotvě připomenout výrobce bot Snaha nebo družstvo Drupol, které vyrábělo mimo jiné dnes ikonické stolní lampy. V Kafkově domě narazí například na výrobce klobouků Tonak.

Oba Czech Design Weeky shodně uvádějí druhý pořádaný ročník. V jakém počtu se odehrají příští rok, ale rozhodne pravděpodobně až soud. Design nabídnou do konce roku i další pražské přehlídky: od 8. do 11. prosince Designsupermarket také v Kafkově domě a od 16. do 17. prosince UMtrh v Pařížské ulici. 

V Praze si konkurují dva Czech Design Weeky (zdroj: ČT24)