Roznese tě na kopytech - Monyové knihu „zlehčuje“ film ČT

Brno - Televizní studio Brno sáhlo podruhé po předloze brněnské spisovatelky Simony Monyové. V těchto dnech začalo v moravské metropoli natáčet podle knihy Roznese tě na kopytech stejnojmennou komedii o tom, jak dokáže člověku zkomplikovat život kamarádova tajná milenka.

Simona Monyová vydala za svůj život celkem čtyřiadvacet próz (Česká televize zfilmovala také její knihu Tchyně a uzený). Žila v Brně, ale zdaleka nebyla jen regionální autorkou, patřila k nejúspěšnějším současným českým spisovatelkám až do své tragické smrti v srpnu 2011. Za její vraždu byl nepravomocně odsouzen její manžel Boris Ingr.

Monyová sama říkala, že píše knihy pro obyčejné ženy, které ve svém životě řeší běžné problémy současné doby. „Její příběhy popisují poutavým a čtivým slohem nejrůznější problémy a anomálie v partnerských milostných vztazích. Avšak paradoxně to, co postavám v jejich milostných eskapádách nejvíce chybí, je právě skutečná láska. Vztahy lidí v knihách Monyové, které jsem četla, palčivě ukazují na rakovinu všudypřítomného egoismu, který je zásadní překážkou a opakem lásky. A vlastně z něho pramení všechny problémy jejich postav. Myslím, že čtenářky musejí takovou situaci znát ze svých životů, a proto jim sdílení této bolesti pomáhá žít,“ domnívá se režisérka Olga Dabrowská, která se ujala režie snímku Roznese tě na kopytech.

Tento román je Monyovou jedinou prózou, jejíž hlavní hrdinkou není žena. Ovšem i tato kniha, jak je u autorky obvyklé, se věnuje milostným vztahům a problémům. Hlavním hrdinou je úspěšný psycholog uprostřed krize středních let. Jeho příběh je ironickou až bizarní ukázkou toho, jak může člověku zkomplikovat život tajná milenka nejlepšího kamaráda. Ve snaze pomoct příteli ve vztahových potížích rozpoutá takový příval událostí, po kterých už v jeho životě nezůstane kámen na kameni.

„Hraju ženu, která má se svým mužem poměrně hezký vztah, ale vloudí se jí do života taková psychopatka,“ prozradila Nela Boudová, která se na začátku natáčení potkala se svými filmovým manželem Jiřím Dvořákem na tenisových kurtech. I když držela raketu v ruce prý poprvé, zvládla nakonec s instruktorem po boku všechny scény bez dublérky. 

Zafačovaný Jiří Dvořák a Stáňa Havelková jako zdravotní sestra při natáčení
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Scénář k filmu napsali Irena Pavlová a Jan Gardner. Na rozdíl od románu k příběhu přistoupili s lehkostí a nadhladem. „Předloha je srdceryvnější, vážnější, temnější, až jsem si říkala, že je to vlastně skoro drastický příběh. V podání Honzy Gardnera je to spíš příběh, v němž se můžeme trošku zasmát sami sobě a podívat se na sebe z ptačí perspektivy,“ potvrdila režisérka.

Film se má odehrávat v kulisách Brna – štáb se bude po městě pohybovat až do poloviny září. Kromě Jiřího Dvořáka a Nely Boudové se v dalších rolích objeví Klára Krejsová jako fatální potvora Felicie, Milan Šteindler či Jiří Vyorálek a herci z brněnské Husy na provázku.