Na Road to Abbey Road doprovází Žbirku Marika Gombitová

Rozhovor s Miro Žbirkou (zdroj: ČT24)

ROZHOVOR. Miro Žbirka si splnil svůj hudební sen, když své poslední anglicko-slovenské album nahrával na stejném místě jako před ním hvězdy velikosti Beatles, Pink Floyd nebo Deep Purple. O svou cestu do Abbey Road se podělí také na turné po Česku a Slovensku. Jeho hostem bude slovenská zpěvačka Marika Gombitová, s níž se na společném koncertním pódiu sejde po mnoha letech. Zazpívají například duety Nespáľme to krásne v nás či V slepých uličkách.

Rozhovor s Miro Žbirkou

Jak chcete neopakovatelnou zkušenost z londýnského studia převést na pódium? 

Jakmile uvidíte scénu, navodí vám atmosféru Abbey Road. Na pódiu také budou stát hudebníci, kteří pravidelně do Abbey Road docházejí: producent Robe Cass či Peter Brown, který mi album otextoval a spolupracoval s lidmi jako Eric Clapton, Jack Bruce a skupinou Cream. A samozřejmě Blair Cunningham, který mi tehdy, když jsem vstoupil do Abbey Road poprvé, zapomněl říct, že tři roky hrál s Paulem McCartneym.

Na turné budete mít ještě jednoho speciálního hosta - Mariku Gombitovou. Musel jste ji ke společnému vystoupení přemlouvat? 

Přemlouvat asi není přesné slovo. Jako vždy jsem ji oslovil, jestli se nechce připojit. Tu a tam se podařilo udělat novou nahrávku nebo televizní vystoupení, ale ke koncertu nikdy nedošlo od časů skupiny Modus a to bylo v osmdesátých letech. A teď najednou Marika řekla, že přijde. Je to takový vrchol koncertu a těším se, že se turné blíží.

Řekl jste, že na turné chcete přiblížit svou hudební cestu, která začala s kytarou na lavičce a zatím končí v studiu Abbey Road. Buďte prosím trochu konkrétnější, co vlastně zazní?

Můj první hit byl asi skladba Zažni, kterou jsme hrávali s Modusem, a potom postupně projdeme celý repertoár.

  • Turné Road to Abbey Road začíná 16. září v Praze, pokračuje v Ostravě (18. 9.), Bratislavě (20. 9.) a v Košicích (22. 9.). Na konci října pak Miro Žbirka zahraje i v Londýně.