Na písecké akademii vzniká 3D horor podle Lovecrafta

Na písecké akademii vzniká 3D horor (zdroj: ČT24)

Studenti Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku se rozhodli vyzkoušet tvorbu 3D filmu. Absolventský snímek Psychopompos vzniká na motivy hororové básně Howarda Phillipse Lovecrafta. Režisérkou a autorkou scénáře je Lucie Gukkertová.

Snímek natočený ve 3D umožňuje zachytit scény nikoli pouze plošně, ale v celé hloubce. Výběr rekvizit a nasvícení scény musí být o to pečlivější. Příprava jednoho záběru může trvat i několik hodin a každý obraz musí navíc zachytit dva objektivy. Se studentem kamery Adamem Hanusem je proto na place Petr Kašpar, odborník na natáčení ve 3D.

Třikrát tolik problémů

„Já říkám, že film ve 3D znamená třikrát tolik problémů. Suplujeme dvě oči člověka, takže jsou tu dvě kamery. Na svět se díváme dvěma očima a díky tomu vzniká prostorový vjem, dvě kamery dělají v zásadě to samé,“ vysvětluje stereograf Kašpar.

V Česku zatím mnoho 3D snímků nevzniklo a kvůli náročnosti natáčení jich ubývá také v zahraničí. „Poté, co vznikl Avatar, tak byl velký boom a natočilo se několik filmů v poctivém 3D, ale dneska, když jde člověk do kina na 3D, tak z devadesáti procent jsou to filmy, které byly točené ve 2D a jsou pak jen postprodukčně upravované,“ vysvětluje Kašpar.

Požadavkům technologie musí odpovídat také vhodný scénář. Tvůrci se proto rozhodli pro fantastický, hororový příběh. Mladík musí konfrontovat temné síly, aby zachránil svého malého bratra před tajemnou madam. Snímek vzniká na motivy básně Howarda Phillipse Lovecrafta.

V jedné z hlavních rolí se představí herec Jared Doreck, člen Prague Shakespeare Company. „Hraju záhadného muže, který žije s tajemnou ženou. Jsou to takové temné postavy, a ve městě se proto o nich nesou různé fámy,“ popisuje Doreck.

Moderní technologie a nákladná výprava znamenají značnou finanční zátěž. Absolventské snímky sice finančně podporují vysoké školy, větší část nákladů ale musí hradit studenti sami. „Se štábem si pomáháme navzájem. Já pracuji na jejich natáčeních zadarmo a oni zase pomáhají na mém filmu,“ říká režisérka a autorka scénáře Lucie Gukkertová.

Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku je soukromá vysoká škola, která zahájila výuku na podzim roku 2004. Škole propůjčil jméno první předseda správní rady Filmové akademie a významný český kameraman světového jména Miroslav Ondříček.