Začíná festival v Benátkách. Zlatý lev číhá na Wenderse i Kusturicu

V Benátkách začíná ve středu 73. ročník nejstaršího filmového festivalu světa. O Zlatého lva pro nejlepší film soutěží dvacet snímků, včetně dvou dokumentů. Český zástupce mezi nimi opět není.

Letos zahájení nedoprovodí úvodní galavečer. Pořadatelé akci zrušili na znamení úcty k obětem nedávného zemětřesení ve střední Itálii. Jako zahajovací film byla vybrána americká muzikálová komedie La La Land od amerického režiséra Damiena Chazellea.

Snímek je jedním z dvacítky v hlavní soutěži. V ní své novinky představí i režiséři zvučných jmen. Srbský tvůrce Emir Kusturica přiveze titul Na mléčné dráze o lásce na pozadí války.

K válce se vrací i příběh Frantz, který natočil francouzský režisér Francois Ozon. Německý filmař Wim Wenders se zaměřil na dialog muže a ženy v trojrozměrném snímku Za pěkných časů v Aranjuezu. V soutěži je také životopisný film o Jackie Kennedyové, kterou ztvárnila Natalie Portmanová.

Začíná festival v Benátkách (zdroj: ČT24)

Vítěze vybírá osmičlenná porota v čele se Samem Mendesem, režisérem oscarové Americké krásy. Z držitelů cen už jsou známa jména osobností, které převezmou Zlatého lva za celoživotní dílo: francouzský herec Jean-Paul Belmondo a polský režisér Jerzy Skolimowski.

Současný 73. ročník benátského festivalu, který spolu s přehlídkami v Cannes a Berlíně patří k nejprestižnějším soutěžním filmovým festivalům na celém světě, potrvá do 10. září.