Kutloch - muži na křížové cestě nákupního centra

Studio DVA připravilo pro Letní scénu Vyšehrad na 24. července českou premiéru hry německo-islandského dramatika Kristofa Magnussona Kutloch aneb I muži mají své dny. Černá komedie Kutloch (Männerhort) byla poprvé uvedena před devíti lety v divadle v Bonnu, kde slavila velké úspěchy. V Praze se hraje v rámci METROpolitního léta hereckých osobností.

Zápletka je vystavěna na dobrém nápadu, týkajícím se fenoménu shopaholismu, totiž chorobné závislosti na nakupování. Shopping si jako vzrušující emoční zážitek dopřávají všechny ženy hlavních protagonistů - stárnoucího furiantského pilota Helmuta (Bob Klepl), mladého IT specialisty Erolla (Kryštof Hádek / Václav Jílek), chlapáckého požárníka Maria (Filip Blažek / Roman Štabrňák) i záletného manažera Larse (Michal Slaný / Petr Bláha). Muži ale mají potřebu se v takových případech zachránit a scházejí se v kutlochu, zabydlené kotelně nákupního centra.

Pizza, pivo a fotbal ve staré televizi s rušeným signálem - soukromý ráj několika odpůrců celosobotních nákupních horeček. Popartově laděná scéna Simony Krompholcové sbližuje prostředí technického prostoru s kabaretními prvky, dekadentní rudou pohovkou ve tvaru dámských rtů, neonovými velkými písmeny nápisu HAPPY (budova se jmenuje Happycentrum)… „Nákupní centrum, to je naše křížová cesta,“ povzdechne Helmut a otevře další pivní plechovku. Ostatní si dobíjejí své mobily, aby mohli být na příjmu.

  • Kutloch aneb I muži mají své dny / Michal Slaný, Bob Klepl, Filip Blažek, Václav Jílek zdroj: Studio DVA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/39/3804/380381.jpg
  • Kutloch aneb I muži mají své dny / Bob Klepl, Michal Slaný, Václav Jílek zdroj: Studio DVA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/39/3804/380382.jpg
  • Kutloch aneb I muži mají své dny / Bob Klepl, Michal Slaný, Filip Blažek, Václav Jílek zdroj: Studio DVA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/39/3804/380380.jpg
  • Kutloch aneb I muži mají své dny / Bob Klepl, Václav Jílek, Filip Blažek, Michal Slaný zdroj: Studio DVA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/39/3804/380379.jpg

Premiérový amfiteátr je plný lidí i očekávání. Nastal pro open air ideální tropický večer nad hradbami. Ozvučení scény je dost silné, slyšíme až moc dobře, hlasově výraznější repliky se občas mění v křik. Inscenace je prvoplánově protkána různými známými gagy nebo vtipy a společnými choreografiemi, jež se, díky tomuto varietnímu režijnímu záměru, neúnavně opakují a útočí na ty z nás, kterým podobná ošatka humoru k smíchu dostačuje.

Pobavila jsem se hlavně v místech, kdy Bob Klepl coby Helmut improvizuje. Náhlé rozlití piva, vytírání podlahy po ženském způsobu: „Já už to tady setřu celý…“ Líbila se mi scéna společné noclehárny v úkrytu, kdy ženy vyhodí muže z domu a oni si přinesou spacáky. Ulehají vedle sebe, padají z pohovky, nemohou se snadno uvelebit, etuda působí uvolněně, přirozeně. „Tohle je jediný místo, kde můžeme být sami sebou,“ prorokuje Helmut.

Scénická hudba Marka Doubravy (pražská kapela Hm…) účelně slouží kompozici hry. Vzdálenými zvuky supermarketu důsledně doprovází všechny výstupy, odehrávající se „venku“, tedy za dveřmi kotelny. Hudební režie využila i některé známé zahraniční hity, ozývající se jako zvonění mobilu a napovídající jeho majiteli, kdo ho zrovna potřebuje.

Druhá půle začíná líbivě, temperamentní Helmut učí v rytmu tance své kolegy správně reagovat na partnerku, co si právě zkouší nový model v kabince. „Mezi kabelkama a botama, tam ženský bydlej,“ konstatuje hasič. Podobné myšlenky hodné publikum štědře odměňuje potlesky. „Když už jdu s partnerkou nakupovat, tak se nákupům vyhýbám a nejsem u toho nikdy fyzicky přítomen, vždycky se odeberu do nějakého kutlochu (ve smyslu kavárny) a tam čekám,“ uvádí Bob Klepl v rozhovoru pro letní speciál METROpolitního léta hereckých osobností. Klepl je nosnou konstrukcí kusu, jeho role je bez alternace, zkušený Helmut diváka udržuje v pozornosti.

Chlapský koutek, o který v Kutlochu a filozofii nákupního centra jde, není špatná podnikatelská vize. Textu hry by ale víc slušelo civilní pojetí, s nímž by její cool styl a humor lépe rezonoval. Perfektní vizuál představení - program, plakát, bilboard (elegantní fotografie Lenky Hatašové) slibuje více, než nám režie Jana Jirků nabídne. O tom, jak by se v Kutlochu líbilo vám, se můžete přesvědčit na Letní scéně Vyšehrad v srpnových a zářijových termínech: 14-17. 8., 29.-31. 8., 3.-6. 9. Představení bude také uvedeno 10. srpna na Státním hradě Karlštejn.