Evropské město kultury láká na jednohubky

Nedávno se mu cizinci spíše vyhýbali, dnes se ze španělského města San Sebastián znovu stala oblíbená turistická destinace. Pět let poté, kdy v oblasti skončila násilná kampaň organizace ETA, je z pobřežního letoviska hlavní město evropské kultury. Návštěvníky láká třeba na pouliční kulturu nebo na vyhlášené jednohubky.

Město San Sebastián (baskicky Donostia) leží u malebné tyrkysové zátoky na pobřeží Atlantiku nedaleko od francouzské hranice. Dříve problémové město je letos oficiálně hlavním městem evropské kultury.

„Když jsme se hlásili o titul Evropské hlavní město kultury, tak jsme se v San Sebastiánu zaměřili na kreativní proces. Vymysleli jsme spíše koncept, který přesahuje infrastrukturu. Chceme využít kultury k tomu, abychom se naučili lépe spolu žít,“ říká starosta Eneko Goia.

Smyslem kultury je komunikace

San Sebastián reprezentuje myšlenku, že skrze umění a kulturu je možné překonávat konflikty a dosáhnout tak otevřené společnosti, která bude respektovat odlišnost a lidská práva napříč různými etniky.

„Program zdůrazňuje naši přirozenou touhu, kterou nám kultura dává. Kultura posiluje Baskicko v Evropě, která je postavena na principech, jako jsou úcta k rozmanitosti a otevřenost vůči druhým,“ prohlásil již dříve prezident baskického regionu Inigo Urkullu.

Evropské město kultury láká na jednohubky (zdroj: ČT24)

Baskické letovisko chce Evropě a světu ukázat, že smysl kultury spočívá především v komunikaci a spolužití. Kromě koncertů a výstav proto návštěvníkům nabízí pohled do svého tradičního společenského života a místní gastronomie. K té nezbytně patří pintxos, malé pestrobarevné jednohubky, kvůli kterým tu lidé putují po barech.

Konec strachu

Svět si ale San Sebastián pamatuje v horších časech. Letos je tomu pět let, co v oblasti ukončila násilnou kampaň organizace ETA, která více než 40 let bojovala za baskickou nezávislost, při jejích útocích zemřelo přes 800 lidí. Mnozí se proto celému regionu, včetně města San Sebastián, vyhýbali. „Je to zřejmé, San Sebastián bylo městem konfliktu, lidé se k nám báli jezdit z prostého a oprávněného strachu,“ říká starosta Eneko Goia.

Současnost letoviska je výrazně světlejší. Úřady tvrdí, že město v roce 2015 zaznamenalo rekordní návštěvnost, která se oproti předešlému roku zvedla o 12 procent. „Když přestali s problematickou politikou a s násilím, tak se San Sebastián konečně proměnilo v to, čím už mělo být dávno,“ říká Inaki Oiartzun, který ve městě prodává zmrzlinu.

Spolu se San Sebastiánem se letos titulem Evropské hlavní město kultury pyšní polské město Vratislav. Vloni evropskou kulturu společně vedla česká Plzeň s belgickým Monsem.

Vydáno pod