UNESCO připsalo na seznam 17 staveb Le Corbusiera

Na seznamu světového dědictví UNESCO přibylo 17 staveb od jednoho z nejvýznamnějších architektů 20. století Charlese-Édouarda Jeannereta známého pod pseudonymem Le Corbusier. Nacházejí se v sedmi zemích, přes polovinu z nich stojí ve Francii.

Na seznam se dostaly například Národní muzeum západního umění v Japonsku, dělnická kolonie na předměstí Stuttgartu, kaple na východě Francie či stavby v indickém Čandígarhu. Další zapsané budovy postavil Le Corbusier ve Švýcarsku, Belgii a Argentině.

Rozhodnutí UNESCO mělo původně padnout už v sobotu, kvůli puči v Turecku ale musela komise své jednání v Istanbulu přerušit. Stavby tak na seznam přibyly o den později. 

Už v pátek UNESCO připsalo devět nových památek: třeba skalní kresby podél řeky Cuo-ťiang na jihu Číny, archeologické naleziště Nálanda ve východoindickém státě Bihár, perské podzemní kanály k rozvodu vody z hor v Íránu či trosky kamenného města Nan Madol na umělých ostrůvcích v Mikronésii. Pro Mikronésii šlo vůbec o první zápis na seznam.