Na šedesát výtvarníků provolává sportu zdar

Krása sportu, vášeň sportovců i atmosféra sportovní události ve výtvarném umění - v pražském DOX začala v tuzemsku zatím nejrozsáhlejší výstava s touto tematikou. Pod názvem Sportu zdar! ukazuje práce více než šesti desítek českých umělců. V Centru současného umění potrvá necelé čtyři měsíce.

Koncepce výstavy vychází z knihy Sport je umění od Petra Volfa. „Na rozdíl od knihy, která se věnuje 20. a 21. století, je omezená na výtvarné umění po roce 1945. Chtěli jsme se především soustředit na umělce, kteří se ve své tvorbě věnují sportovní tématice cyklicky nebo v různých souborech,“ uvedl k instalaci, jejímž je spolukurátorem.

Nejucelenějším souborem je Sportovní epopej od Michaela Rittsteina - cyklus olympijských sportů vytvořený pro londýnské letní hry před čtyřmi lety. Sám Rittstein je vášnivým plavcem a cyklistou. „Zajímá mě pohyb jako takový, protože jsem figuralista a mám rád věci, které jsou v akci,“ říká.

Jediným sportovcem, kterému je samostatně věnována část expozice je běžecká legenda Emil Zátopek. V DOX ho připomíná i mobilní objekt Zátopkovy nohy, které chce David Černý rozmístit po Riu v době konání olympiády. Doplňují ho mimo jiné fotografie Václava Chocholy, který slavného běžce fotografoval pravidelně. „Zátopka ohromně obdivoval, a protože sám běhal takzvané přespoláky, byl pro něj úžasný vzor. Když ho fotil, tak za ním běhal,“ vzpomíná Chocholova dcera.

Aktivně se sportu věnovala celá řada umělců zastoupených na výstavě. Například Theodor Pištěk byl automobilovým závodníkem. Své oleje v DOX vystavuje i boxer Rostislav Osička. Kurátoři do výběru zařadili také práce Krištofa Kintery, Jaroslava Róny, Kamila Lhotáka nebo Jiřího Koláře.