Ke startu připravit... Umění je v tkaničce i ve sportu

Sport je umění (zdroj: ČT24)

Je sport umění? Podle novináře a spisovatele Petra Volfa zcela určitě ano. Ve své publikaci dal dohromady umělce a díla 20. a 21. století zabývající se sportovní tématikou. Nevyhnul se přitom žádnému médiu – od obrazů přes sochy, grafiky, instalace, po koláže a objekty. Na materiálu pracoval autor přes deset let.

Považuji knihu za své životní dílo. Já bytostně miluji umění, píšu o něm dvacet, třicet let, ale zároveň se věnuji sportu. Vždy mě zajímaly přesahy, když se umělec věnoval sportu, a naopak.
Petr Volf
novinář a spisovatel

Motto publikace s názvem Sport je umění? Pohyb a jeho krása. Volf svou sbírkou odkazuje na řecký ideál spojení krásného těla i ducha. Sportovní tématice se v posledních dvou stoletích věnovala víc než stovka významných českých umělců – Jaroslav Róna, Krištof Kintera, Jan Preisler, Kamil Lhoták nebo František Skála.

Kniha začíná v roce 1901 obrazy Miloše Jiránka a pokračuje do současnosti až k autobusu Davida Černého na olympijských hrách. Jak sám autor během svého průzkumu zjistil, příliš kunsthistoriků sport nezajímá. Knihu by přesto časem rád rozšířil i o mezinárodní scénu.

Autor představuje také aktivně sportující umělce, pro něž je pohyb stejně důležitý jako samotná tvorba. Třeba Karla Malicha, Michaela Rittsteina nebo Theodora Pištěka jako automobilového závodníka. Právě automobilům a motocyklům je věnována i samostatná kapitola.

Vedle jednotlivých sportovních disciplín se Volf zabývá i nejrůznějšími sportovními fenomény, jakým byla např. spartakiáda.

Petr Volf / Sport je umění
Zdroj: Kant