Takoví jsme byli. Národní muzeum i Tančící dům vyznávají retro

V Praze začaly dvě výstavy pro všechny, kteří se rádi vrací časem. Obě se shodně jmenují Retro a obě se pohybují na trase současnost–Československo. V nové budově Národního muzea si zájemci mohou projít desítky historických šatů, módních doplňků, vybavení domácnosti a techniky od 19. století až po sametovou revoluci. Instalace v Galerii Tančící dům si k ohlížení vybrala jen 70. a 80. léta.

V Tančícím domě si návštěvníci mohou připomenout každodenní život v sedmdesátkách a osmdesátkách, ale prohlédnou si i vybavení dostupné tehdy jen prominentům. Rutinu městského bydlení připomene zařízený panelový byt, nakupování obchod, v němž prodávala hrdinka seriálu Žena za pultem. Exkluzivní design naopak zastupují nábytek z hotelů Praha, Thermal či Ještěd.

Chceme zasadit období 70. a 80. let do souvislostí a zamyslet se s určitým nadhledem a nadsázkou nad stavem tehdejší společnosti skrze její kulturu, volný čas, práci, bydlení, techniku, design či architekturu.
Jana Sommerová
kurátorka

Průvodcem výstavy je oblíbená postavička pana Vajíčka od výtvarníka Eduarda Hofmana, která oddělovala reklamní spoty v Československé televizi. Jedna ze sekcí je také věnována přímo televizní reklamě. Populární hudbu přiblíží kostýmy Heleny Vondráčkové či Karla Gotta, filmovou a televizní tvorbu zase například šaty Dagmar Patrasové ze seriálu Návštěvníci.

Galerie využila i venkovní prostor pro znázornění typického domovního dvorku a v přízemí zaparkovala automobil Škoda 110 R a motocykl JAWA.

Tančící dům vystavuje retro (zdroj: ČT24)

Do dobových kompozic jsou zasazeny i exponáty na výstavě Retro připravené Národním muzeem. V nové budově propojuje módu s technikou, designovým nábytkem a užitým uměním.    

Pro nás je retro prostě příjemná vzpomínka na mládí, nostalgie a inspirace krásou, která nestárne. Rozhodli jsme se proto udělat výstavu, která potěší oko i duši, ukáže svět z té lepší stránky. Návštěvník během její prohlídky zavzpomíná, pohraje si nebo se stane průvodcem svých potomků po době, kdy sám byl ještě dítě.
Michal Lukeš
generální ředitel Národního muzea

Muzeum nahlíží „retro“ především přes módu. Od korzetů a krinolín 19. století přes prvorepublikový kabaret či glamour róby v honosné Millerově vile, připomene i široké sukně z 50. let či „zvonáče“ a saka s vycpávkami z let sedmdesátých a osmdesátých a nakonec představí současné oděvy od známých návrhářů.   

„Výstava přestavuje retro jako živou součást přítomnosti. Souvislosti mezi současnou módou a historickými oděvy jsou větší, než se zdá. Retro nejsou jen kolové sukně a puntíkaté šaty se spodničkou. Uvidíte například korzety, doplňky ze pštrosí a hadí kůže, orientální vzory či plísňové džíny,“ doplnila hlavní autorka výstavy Miroslava Burianová.

Výstava je spojena se zábavně-vzdělávacím prostorem Retroherna, kde mohou na své dětství zavzpomínat i rodiče.

Národní muzeum vystavuje retro (zdroj: ČT24)

Na Retro do Tančícího domu se mohou nostalgici vypravit do 16. října, v Národním muzeu potrvá Retro až do konce dubna příštího roku.