Tanec Praha: Hezké (taneční) chvilky bez záruky

Za vaše představy neručíme, varuje festival Tanec Praha, který se ale nesoustředí jen na hlavní město, od 23. května do 23. června se bude tančit i v regionech. Mezinárodní přehlídka tance a pohybového divadla začíná i ve svém 28. ročníku programem pro děti.

Tanec dětem přiblíží pohybové dílny, diskuse nebo závěrečná hodina Dětského studia divadla Ponec. Vrcholem bude premiéra inscenace Mirky Eliášové Momo. Multimediální představení o čase, jeho prožívání a vnímání je určené pro publikum od deseti let. Prvního uvedení se dočká na Mezinárodní den dětí 1. června, kdy také začne hlavní část festivalu.   

Program zahájí inscenace Europium od skupiny Rootlesroot. Dvojice choreografů – Linda Kapetaneaová a Jozef Fruček – ve scénické kompozici hledají odpověď na základní otázky „pro co stojí žít a za co stojí zemřít“. 

Israel Galván / La Curva
Zdroj: Tanec Praha/Felix Vazquez

„Celému festivalu bude vévodit strhující flamencový free stylový génius Israel Galván, který historicky poprvé zavítá do Prahy. Jedna z největších postav světové taneční scény se představní v Hudebním divadle Karlín 22. a 23. června ve svém díle La Curva, tedy Křivka. Bude to bezpochyby mimořádný zážitek i díky hudebníkům, kteří ho živě doprovází,“ představila hlavní hvězdu ředitelka festivalu Yvona Kreuzmannová.

Program zahrnuje také sekci Dance News, jež se zaměří na mladé choreografy z Itálie, Izraele, Koreje či Británie, a část věnovanou studentům, letos věnovanou osobnosti amerického tanečníka a choreografa Williama Forsythea.

Vedle Prahy zavítá taneční festival do dalších 15 měst a obcí, například do Brna, Jihlavy, Liberce, Plzně nebo Písku.