Mezinárodní Man Bookerovu cenu vyhrála znepokojivá Vegetariánka

Man Bookerovu cenu vyhrála Vegetariánka (zdroj: ČT24)

Jedno z nejprestižnějších světových literárních ocenění, Mezinárodní Man Bookerovu cenu, v pondělí večer v Londýně získala jihokorejská spisovatelka Han Kang, která byla mezi nominovanými poprvé. Cenu získala za anglický překlad románu The Vegetarian (Vegetariánka).

Podle agentury AP je román Vegetariánka znepokojivým vyprávěním o ženě, jejíž rozhodnutí nadále nejíst maso mělo zničující následky. Změna jídelníčku postupně vede k dalším změnám a vyvolává krutost od dalších členů rodiny. Podle předsedy poroty, literárního kritika Boyda Tonkina, je dílo „zvláštní směsí krásy a hrůzy“.

„Psaním románů si zodpovídám otázky, které jsou někdy bolestivé, někdy jen náročné. Když jsem psala Vegetariánku, chtěla jsem zkusit hranice lidskosti, popsat boj ženy, která už nechce patřit k lidské rase a zoufale odmítá chovat se lidsky,“ říká Han Kang.

Odhodlaná překladatelka

K ceně, která se uděluje cizojazyčným autorům, jejichž beletristické dílo bylo přeloženo do angličtiny a vydáno v Británii, se váže odměna 50 tisíc liber (asi 1,7 milionu korun). Částku si podle webu Man Booker Prize rozdělí rovným dílem autor a překladatel nejlepšího díla.

V případě vítězné Jihokorejky to platí pro mladou britskou překladatelku Deborah Smithovou, která se podle webu deníku The Guardian začala korejsky učit před sedmi lety.

Deborah Smithová a Han Kang
Zdroj: ČTK/AP/Alastair Grant

Osmadvacetiletá Deborah Smithová se rozhodla, že se stane překladatelkou z korejštiny ve věku 21 let, když si všimla nedostatku překladatelů z této jazykové oblasti. Dříve žádný cizí jazyk nestudovala. Odstěhovala se proto do Koreje, aby brzy dosáhla svého snu.

Mezi nominovanými byl třeba Orhan Pamuk

Poprvé od zahájení tradice v roce 2005 se cena uděluje za konkrétní knihu autora, dosud to bylo za jeho celkovou literární tvorbu v anglickém překladu. Od letoška se také bude cena udělovat ročně, dosud to bylo jen každý druhý rok, upřesnil The Guardian.

Do letošní soutěže se přihlásilo 155 autorů, z nichž odborná porota postupně vybrala šest finalistů, kromě Jižní Koreje také z Angoly, Itálie, Turecka, Rakouska a Číny.

Udělení ceny zvyšuje prodej knihy, a to nejen vítěze, ale také ostatních finalistů. Poprvé byl mezi nominovanými spisovateli také turecký nositel Nobelovy ceny za literaturu Orhan Pamuk, Rakušan Robert Seethaler nebo Angolan José Eduardo Agualusa. Číňan Jen Lien-kche se v úzkém seznamu adeptů na ocenění objevil již v roce 2013.

Zajímavostí byla nominace italské autorky, která píše pod pseudonymem Elena Ferranteová a jejíž pravá identita se nezná.