Sára Vybíralová nadělala Ceně Jiřího Ortena pěknou Spoušť

Sára Vybíralová způsobila na veletrhu Svět knihy pěknou Spoušť. Díky této románové prvotině získala literární Cenu Jiřího Ortena. Porota ji mezi konkurencí vybrala proto, že publikaci a autorku považuje za „suverénní a originální vypravěčský typ, který překračuje hranice současné české prózy“. Výsledky soutěže oznámili pořadatelé na 22. ročníku zmíněného knižního festivalu, který dnes začal v Průmyslovém paláci na pražském Výstavišti.

„Myslím, že povídky v knize Spoušť pojí nejvíc ze všeho téma solitérství, které může být bolestivé i opojné a kterého se těžko vzdává. Baví mě vžívat se. Taky je pro mne asi typické něco, čemu by se dalo říct autorské lajdáctví: ráda trochu mlžím a vůbec mi nevadí, že neumím konce,“ uvedla ke své knize Vybíralová.

Laureátům ceny nesmí být v době vydání díla víc než třicet let. Ocenění se uděluje od roku 1987, od roku 2009 jej organizuje Svaz českých knihkupců a nakladatelů. Vítěz dostává šek na 50 tisíc korun. Loni zabodovala další ženská autorka Alžběta Stančáková s básnickou sbírkou Co s tím.

Knihy nominované na Cenu Jiřího Ortena
Zdroj: ČT24

Spolu s Vybíralovou byly letos nominovány básnířka Zuzana Lazarová za sbírku Železná košile a Helena Černohorská za lyrický příběh O trudném konci Marie Večeřové a korunního prince Rudolfa.

Střelka kompasu ukazuje na sever

Na veletrhu Svět knihy jsou čestným hostem severské země. Na úvod programu se uskutečnilo zahájení severské expozice umístěné v originálním stánku s kartonovou stěnou navrženou studentkami Českého vysokého učení technického Markétou Rádkovou a Monikou Fišerovou.

Mezi největší hvězdy festivalu patří Katja Kettuová z Finska, která zde představila starší román Porodní bába i novinku Sběratel dýmek. Dále Prahu navštíví norský spisovatel Jostein Gaarder a dva držitelé Ceny Severské rady za literaturu Dán Kim Leine a islandský autor píšící pod pseudonymem Sjón.