Co našli archeologové z doby Karla IV.? Plat zedníka i brusle

Akademie věd se připojila k oslavám 700. výročí narození Karla IV. Představuje archeologické nálezy z doby panovníka, mimo jiné zlaté dukáty nebo pohár, z něhož mohl pít králův rádce. A také předměty dokumentující život tehdejších obyvatel království. Název výstavy Sedm věží odkazuje k sedmi badatelským okruhům, spojených s Karlem IV.

K nejvýznamějším exponátům patří bohatě zdobený pohár z konce 13. století, původem z Itálie. Archeologové jej objevili ve studni nebo odpadní jímce poblíž dnešní stanice metra Můstek.

Možná z něj pil dvořan a rádce Karla IV. Dětřich z Portic, který v těchto místech pobýval. „Byl Karlem IV. pověřen do funkce zemského hejtmana, tedy zastupoval panovníka v době, kdy ten byl vázán povinnostmi mimo říši,“ představil Dětřicha blíže kurátor výstavy Martin Musílek.  

Zlaté portrétní dukáty Karla IV.
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Výstava Sedm věží nechá návštěvníky nahlédnout vědcům pod ruce. Práce badatelů občas připomíná vzrušující detektivku. Například o původu stříbrných mincí z Emauzského kláštera zatím mohou jen spekulovat. „S největší pravděpodobností se jednalo o dva nebo třítýdenní platy kameníka či zedníka, který na stavbě kláštera přímo pracoval,“ domnívá se Musílek. Jejich majitel je v budově ukryl kolem roku 1370. 

O podobě Karla IV. si návštěvníci mohou udělat představu prostřednictvím zlatých portrétních dukátů nebo velké pamětní medaile. Nejvíce je mu ale pode kurátora podobná socha na průčelí Staroměstské mostecké věže, jejíž kopie je také vystavena. Jde o poslední sochařský portrét panovníka před smrtí.  

Reportáž: Karel IV. očima archeologů (zdroj: ČT24)

Lidé si mohou prohlédnout také opis zakládací listiny Karlovy univerzity, ukázky tehdy vydaných zákoníků nebo kopii bohatě ilustrovaného cestovního breviáře císařova kancléře Jana ze Středy. Vystaveny jsou i předměty běžné potřeby, například vykládané nože, dětské hračky nebo brusle ze zvířecích kostí, na nichž se Karlovi současníci proháněli po zamrzlé Vltavě. 

Přístupných bude Sedm věží pro zájemce zdarma v budově Akademie věd na Národní třídě do 11. května.