Poslední film s Alanem Rickmanem se ptá, zda zabíjet pomocí dronů

Oko na nebi se ptá, zda zabíjet pomocí dronů (zdroj: ČT24)

Před necelými deseti lety jihoafrický režisér Gavin Hood natočil drama s názvem Odvlečen, ve kterém zkoumal vyšetřovací metody CIA. Nyní představil další velmi kontroverzní téma, válečný thriller Eye in the Sky (Oko na nebi) chce vyvolat debatu o právních a morálních aspektech používání dronů ve válečných zónách. V hlavních rolích hrají Helen Mirrenová a dnes už zesnulý Alan Rickman.

Nezlomná plukovnice Katherine Powellová (Helen Mirrenová) vede misi dronů s cílem zadržet teroristickou skupinu, která stojí za útokem na nákupní centrum v keňském Nairobi. Když se dozví, že teroristé plánují provést sebevražedný útok, změní se její cíl na likvidaci skupiny.

Pilot dronů Steve Watts (Aaron Paul) už má v hledáčku skrýš zločinců, když do zóny určené k likvidaci nečekaně vstoupí nevinná devítiletá dívka. Spletité vyjednávání o dalším postupu začíná. Jednou z klíčových postav je generál v podání Alana Rickmana.

„Myslím, že v armádě musíte mít klapky na očích, protože jinak vás příliš znepokojí důsledky a vedlejší projevy toho, co děláte. Je to příliš zneklidňující, příliš hrozivé,“ uvažuje o filmu Helen Mirrenová, která excelovala třeba ve filmech Královna nebo Gosford Park.

Film Gavina Hooda chce vzbudit otázku, jaké místo má etika ve válečných konfliktech. Drony sice znamenají výhodu pro průzkum s minimálním rizikem, ale zabíjení nikdy nebylo jednodušší. „Kdybych byl divákem a šel se na to podívat, chvěl bych se napětím na hraně křesla a odcházel se skvělým námětem k rozhovoru s přáteli,“ říká Hood.

Poslední role Alana Rickmana: generál a houseňák

Postava generála ve filmu Eye in the Sky je jednou z posledních rolí, na kterých pracoval Alan Rickman. Populární herec, kterého proslavily role ve Smrtonosné pasti, Lásce nebeské, Rozumu a citu nebo ve filmové sérii Harry Potter, zemřel v lednu ve věku 69 let. Diváci si Rickmana v kinech připomenou také díky filmu Alenka v říši divů: Za zrcadlem, ve kterém jeho sugestivním hlasem promluví houseňák.

Snímek Eye in the Sky měl na podzim premiéru na Torontském mezinárodním filmovém festivalu. Ve Spojených státech ho kina uvádí v březnu, v Británii o měsíc později.