Peníze a doping v atletice. Jeden svět se dívá do zákulisí vrcholového sportu

Keňští běžci dlouhá léta vládnou vytrvalostním tratím. Pokud však na výzvu Mezinárodní atletické federace nezlepší dopingové kontroly, mohou přijít o účast na špičkových závodech. Pohled do zákulisí vrcholového sportu uprostřed africké chudoby představuje dokument Běh na dlouhou trať, který uvádí festival Jeden svět.

Každoročně se předních evropských maratonů účastní špičkoví atleti z celého světa. Mnoho hvězd z chudých zemí Afriky ale neběhá kvůli sportovnímu úspěchu nebo slávě, závody pro ně představují jedinou šanci na lepší život. Dokument Běh na dlouhou trať sleduje německého manažera, který v Keni hledá nové sportovní talenty. Mladí běžci mu mají na závodech v Evropě rychle vydělat peníze.

Běžci se de facto stávají dočasnými pracovními migranty

„Ve východní Africe žije spousta lidí, kteří sní o cestě do Evropy. Myslí, že odběhnou jeden maraton a budou hned bohatí. Ale film ukazuje, že konkurence je velmi tvrdá,“ říká režisér Daniel Andreas Sager.

Jeden svět se dívá do zákulisí vrcholového sportu (zdroj: ČT24)

Obrazově působivý dokument ukazuje srážku dvou světů, na jedné straně Keňanů, kteří se snaží uspět v novém a neznámém prostředí, a na druhé straně jejich manažerů, kteří čekají rychlá vítězství, výsledky a peníze na štědře dotovaných závodech. Běžci se tak de facto stávají dočasnými pracovními migranty. Skvělé výsledky však většinou nepřicházejí.

Dokument komentuje základy běžeckého byznysu. „Nejdůležitější je, aby sportovci měli v Keni zázemí, které podpoří je a jejich kulturu. Pak by byli méně zranitelní,“ zdůrazňuje režisér Daniel Andreas Sager.

Keňa čelí podezření, že sportovci systematicky dopují

Keňští běžci patří dlouhodobě ke světové špičce. Vyhrávají na světových šampionátech i na menších závodech. Pohled do zákulisí však moc radostný není. Keňa čelí podobně jako Rusko podezření, že se v zemi zejména ve vytrvalostních disciplínách systematicky užívají zakázané látky a funkcionáři pozitivní testy kryjí. Mezinárodní atletická federace IAAF i Světová antidopingová agentura WADA nyní obvinění prověřují.

Atletická federace již oznámila, že Keňa musí zjednat nápravu. Kvůli dopingu může Keňa v extrémním případě chybět na letní olympiádě v Riu de Janeiro. Atletické soutěže na olympijských hrách začnou 12. srpna, registrace přihlášek se uskuteční o měsíc dřív.

Na užívání zakázaných látek mezi keňskými běžci loni poukázal ruský informátor, který Světové antidopingové agentuře pomáhal s odhalováním dopingu ve své vlasti. Keňské funkcionáře obvinily také dvě atletky, které měly pozitivní nález na loňském mistrovství světa v Pekingu.

Řada keňských běžců pochází z velmi chudých poměrů a ve snaze uspět a vymanit se z chudinských čtvrtí podléhá tlaku manažerů. Také chudobu a osamělost mladých běžců citlivě ukazuje nový německý dokument. Film Běh na dlouhou trať vypráví o velkých afrických snech, které se často rozplývají v moři obrovských nároků a zakázaných látek.