Josef Ostřanský vydal sólovou desku. Kopírovat a vložit mu nestačí

Rozhovor s Josefem Ostřanským o sólovém albu (zdroj: ČT24)

Kytarista Josef Ostřanský je spojen se skupinami Boo, Dunaj nebo Kuzmich Orchestra. Teď ale vydal své první sólové album, na němž se od alternativní scény posunul k elektronice. Na desce Copy and Paste pod značkou Ostrak Mode také poprvé sám zpívá.

Deska vznikala na Ukrajině, kam Josef Ostřanský odjel se svou manželkou, která v Kyjevě vedla České centrum. Ukrajinské zážitky a vjemy se prý na nahrávku vepsaly, spojující motiv skladeb ale udává její název - Copy and Paste, tedy „kopírovat a vložit“. 

„Ovlivňují nás rodiče, škola, kamarádi… Ti všichni pořád vkládají šablony do našeho vědomí, našeho rozumu a my se pak někdy chováme jinak, než si přejeme. Tohle jsem chtěl zdůraznit,“ uvedl Ostřanský k tématu alba.

K elektronice se posunul také během ukrajinského pobytu. „Spojil jsem se s jedním divadlem v Charkově, začal s tamními tvůrci spolupracovat a ti mě také vlastně přivedli k elektronické hudbě. Chuť pracovat s elektronikou jsem měl už dříve, jen jsem na ni neměl prostor,“ vysvětlil, že přechod od kytary byl pozvolný. 

Elektronická hudba je jako oceán. Jakmile se ponoříte do šesti sedmi metrů, zjistíte, že za nimi je dalších dvacet.
Josef Ostřanský

S projektem Ostrak Mode, v němž jsou hudebně zapojeni ještě Miroslav Chyška a Daniel Šoltis,  vpluje Ostřanský do elektronických vod i koncertně - desku Copy and Paste pokřtí 21. května v pražském Jazz Docku. Naposlouchat si ji do té doby mohou zájemci na internetu.