Jeden svět zpochybňuje švédskou teorii lásky

Trailer: Švédská teorie lásky (zdroj: Festival Jeden svět)

Švédsko je bohatá země, která garantuje každému možnost žít nezávisle na ostatních. Podle italsko-švédského dokumentaristy Erika Gandiniho ale zároveň oslabuje rodinné vazby a Švédy uvrhuje do osamění. Svůj dokument Švédská teorie lásky promítá režisér v těchto dnech v hlavní soutěži festivalu Jeden svět a diskutuje o něm na přidružené konferenci East Doc Platform.

Od sedmdesátých let bohaté Švédsko podporuje mladé lidi v osamostatnění, starým garantuje život nezávislý na dětech. V moderní společnosti nemají nikomu ve štěstí bránit ani vztahy k dětem, partnerům či rodičům. 

„Byl jsem fascinován, protože to je skvělý nápad, ale také zděšen, protože problémem Švédů je teď samota. Nemůžete vystupovat proti nezávislosti, to je prostě dobrá věc, ale ten projekt slibuje způsob štěstí, který nemá nic společného s realitou,“ obává se Gandini. „Vidím to i díky perspektivě člověka pocházejícího z jiné země.“

Jsme osamělí, ale jsme šťastní?

Výsledkem čtyřiceti let experimentu sociálního inženýrství je podle něho země zpřetrhaných rodinných vazeb. Poukazuje na to, že celá polovina Švédů žije osaměle a řada z nich umírá bez kontaktu s okolím. 

„Vzájemné odcizení lidí je tématem mého filmu. Byl vnímán jako útok - reakce byly velmi defenzivní: jsme osamělí, ale jsme tak šťastní. Poprvé jsem si o sobě přečetl, že jsem filmař italského původu, a ne švédský filmař jako dřív,“ nepřipojili se prý Švédové k reflexi, kterou jim Gandini chtěl poskytnout.

Reportáž: Švédi jsou osamělí, tvrdí režisér (zdroj: ČT24)

Pohledu na osobní svobodu a zásahům úřadů do ní se dokumentarista věnoval i ve své druhé domovské zemi. Ve filmu Videokracie z roku 2009 ukázal tehdejšího premiéra Silvia Berlusconiho jako manipulátora s hodnotami Italů. „Představa individuality v Itálii vypadala za Berlusconiho docela jinak. On říkal: Mějte mě rádi, neplaťte daně, bavte se, myslete na sebe! Bavte se s rodinou a přáteli! Užívejte si velká prsa!“

Švédskou teorii lásky si diváci mohou užít na pražské části Jednoho světa, festivalu filmu o lidských právech, ještě 13. března. Přehlídka skončí o tři dny později a poté se přesune do regionů.