East Doc Platform: Protialkoholní léčba pro Zemana a dokumenty pro všechny

Jaké dokumenty v regionu střední a východní Evropy se připravují? Co se lze v dokumentární tvorbě přiučit od odborníků a tvůrců? 400 hostů a 250 připravovaných snímků ve fázi vývoje, výroby či postprodukce pomůže přiblížit současnost dokumentárního filmu. Pátý ročník East Doc Platform se koná od 7. do 13. března v Praze.

V projektu jsou zastoupeni i čeští tvůrci. Pět připravovaných českých dokumentů se představí 11. března v Institutu Cervantes, který je hlavním dějištěm East Doc Platform. Například dokumentarista Lukáš Kokeš ve snímku Nic jako dřív chce proniknout do světa současných teenagerů, slovenský režisér Robert Kirchhoff se pokouší o komplexní pohled na téma rasového pronásledování Romů v evropských zemích a Miroslav Janek točí Normální autistický film.

(Ne)mocný prezident

Jedním z více než dvou stovek chystaných snímků je také dokument Jana Látala. Jeho (Ne)mocný prezident vychází ze zkušenosti, že stane-li se alkoholikem člen rodiny, trpí jeho nejbližší okolí, v případě prezidenta dopady závislosti pocítí celá společnost.

„To, že tato nemoc postihla zrovna hlavu státu, je příležitost, jak téma otevřít i pro dalších 700 tisíc Čechů, kteří mají s alkoholem problém,“ domnívá se Látal. O věcech chce mluvit bez ironie a sarkasmu. „Vyznění filmu musí být pozitivní, neodsuzující. Nahlížející příběh nás všech, skrze odraz hlavy státu. Miloš Zeman je člověk s obrovským potenciálem, bohužel neproměněným. Cílem je změnit optiku vnímání jeho činů a vyzvat ho k odvážnému kroku jít na protialkoholní léčbu,“ říká.

Reportáž: Začíná East Doc Platform (zdroj: ČT24)

Veřejná prezentace připravovaných celovečerních dokumentů ze střední a východní Evropy je plánována na 12. března v prostorách Divadla Komedie. Oceněny zde také budou ty nejlepší projekty East Doc Platform.

Dokumenty v přednáškách i na netradičních místech

Veřejnosti je přístupný také otevřený program East Doc Platform s řadou přednášek zahraničních hostů. Například švédský tvůrce Fredrik Gertten a britská producentka a režisérka Sarah Mossesová promluví o sociálních kampaních, německý mediální konzultant Wolfgang Gumpelmaier se podělí o zkušenosti z crowdfundingu a odborník na interaktivní projekty Alexandre Brachet seznámí zájemce se způsoby, jakými se na webu zaznamenává a sleduje vše, co jeho návštěvníci dělají.

Součástí East Doc Platform, organizované Institutem dokumentárního filmu, je také druhý ročník projektu KineDok. Díky němu mají lidé možnost zhlédnout autorské dokumenty na netradičních místech. Koná se v sedmi zemích a spojen je také s konferencí zaměřenou na inovativní formy distribuce.