C. k. malíř Adolf Born vidí Habsburky po svém

Reportáž: Adolf Born a Habsburkové

Malíře a ilustrátora Adolfa Borna se celý život drží obdiv k habsburské monarchii. Ale ani pro významný panovnický rod v jeho obrazech, stejně jako pro ostatní, neplatí historická fakta ani fyzikální zákony. Přesvědčit se o tom mohou návštěvníci výstavy Habsburkové a ti druzí v ostravském Výtvarném centru Chagall.

V Bornově fantazii klidně letí Albrecht z Valdštejna balonem do Frýdlantu a císařovnu Sisi provází František Palacký, bedlivě sledován Franzem Josefem. „Dostal se jako malé dítě do Vídně, část jeho rodiny žije v Rakousku. Tam začal objevovat ten nádherný svět, zajímal se, jak to bylo, jak to chodilo a jak se společnost posouvá k jiným hodnotám,“ vysvětlila Bornův zájem kurátorka Helena Schmuckerová.

Výstava jeho grafik a akvarelů se do Ostravy přesunula z Prahy a Olomouce. Představuje i jiná než historická témata. „Podmořský svět, sultáni, cizokrajnost i velmi humorné situace, které nám připomínají Macha a Šebestovou,“ připomněla kurátorka, že Born je spojen jako animátor a ilustrátor s mnoha dětskými příběhy.

Obdivovatele má ale mezi všemi generacemi. Nejstarší a nejvzácnější akvarel v ceně 300 tisíc koupil nadšený sběratel hned v první den výstavy.  Adolf Born, Habsburkové a ti druzí zůstanou v ostravské galerii do 4. května.