Masarykovo ztracené křeslo je v aukci. Husák ho prodal za 80 korun

Hradní nábytek v aukci (zdroj: ČT24)

Šance získat poslední ztracené křeslo z pracovny bývalého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka je tady. Aukční dům Sýpka totiž v neděli pořádá na Žofíně aukci, v níž nábytek nabídne. Kromě zmíněného exempláře od architekta Josipa Plečnika předloží také stůl z 19. století, jehož utajené zásuvky mohly sloužit pěti československým prezidentům.

Křeslo navrhl Plečnik Masarykovi přímo na míru. Doteď byl kus nábytku považován za ztracený, objevil se však v jedné soukromé domácnosti. Inventární číslo a zkratka PH (Pražský hrad) dokazují, že se jedná o jedno ze tří identických sezení, na kterém ve své pracovně první hlava státu sedávala.

Dvou Masarykových křesel se Hrad zbavil v 70. letech za éry Gustáva Husáka, když rozprodával nábytek. Odkoupil je tehdejší státní podnik Klenoty – za každé z nich dal 80 korun. Současná vyvolávací cena Aukčního domu Sýpka však činí 150 tisíc korun. „Rozprodávalo se to opravdu za nízké peníze, bez jakéhokoliv uvážení hodnoty daných věcí,“ potvrdila historička Marika Svobodová.

Křeslo Tomáše G. Masaryka
Zdroj: ČT24

Před deseti lety se Hradu podařilo jedno z křesel vydražit zpátky za 180 tisíc korun a nakonec se mu podařilo získat do vlastnictví i druhé z nich. Zdali se o totéž pokusí v neděli s posledním kusem, nechce Správa Pražského hradu prozradit.

Šance spatřit unikátní dílo slovinského architekta je až do 27. února díky předaukční výstavě v Galerii u Betlémské kaple

Kromě toho nabídne žofínská aukce ještě psací stůl s motivy ovoce. Jeho původ se datuje do 19. století a od té doby se o něj starala Správa domácnosti Hradu a nějaký čas pobýval také v Lánech. V roce 1964 ho díky smlouvě získalo Národní shromáždění. Jeho současná vyvolávací cena je stanovena na 280 tisíc korun.   

Vydáno pod