Prostitutky podle van Gogha: Výstava představuje Lehké mravy v umění

Francouzská prodejná láska je tématem nové výstavy ve van Goghově muzeu v Amsterdamu. Expozice s prostým názvem Lehké mravy představuje fenomén prostituce ve výtvarném umění napříč modernou a avantgardou. Jména jako Henri de Toulouse-Lautrec nebo Vincent van Gogh doplňuje i František Kupka, jehož Herečka z kabaretu se stala tváří celé výstavy.

Van Goghovo muzeum v Amsterdamu nabízí atmosféru pařížských šantánů a dráždivý půvab zakázané lásky. V dobách, kdy metropole nad Seinou platila za kulturní metropoli světa, učarovaly pařížské kurtizány řadě umělců. I mladému Františku Kupkovi, jehož Herečku z kabaretu na výstavu zapůjčila pražská Národní galerie.

Slavné kurtizány i odvrácená tvář

„Umělci byli fascinováni prostitucí z mnoha pohledů. Byli to muži, fascinovaní ženskou sexualitou, ale kdybychom se omezili pouze na tohle, odpověď by byla příliš prostá. Dalším důvodem je to, že moderní doba tehdy spěchala kupředu. Města se rozrůstala, stávala se z nich místa, kde se mísili lidé z celého světa, z různých zemí. Hierarchie zmizela, lidé se neznali a svobodně se potkávali,“ uvažuje kurátor Richard Thomson.

Kurátoři dali dohromady víc než stovku děl od čtyřiceti různých umělců. Rozdělili je do několika tematických bloků. Jeden z nich se věnuje Paříži v období Belle Époque, kdy se všechno, včetně žen, zdálo na dosah ruky.

„Tématem jedné části výstavy jsou slavné kurtizány, nezávislé ženy, které měly mimořádný úspěch a ve společnosti byly vážené. Staly se módními ikonami a svého druhu celebritami,“ říká ředitel muzea Axel Rueger.

Van Goghovo muzeum vystavuje Lehké mravy (zdroj: ČT24)

Jiná sekce ukazuje odvrácenou tvář prodejné lásky. Návštěvníky zavádí do špinavých nevěstinců, odhaluje policejní záznamy o prostitutkách nebo popisuje příznaky pohlavních chorob. Tuhle podobu prostituce zachytil třeba malíř Henri Toulouse-Lautrec.

„Věci maloval přímo tak, jak je viděl, ale navíc se soucitem a velmi lidským přístupem. Své objekty neoslavoval a ukazoval přirozené, každodenní scény v nevěstincích, třeba ženy čekající na klienta nebo na lékařskou prohlídku. Nic romantického,“ říká Axel Rueger.

Výstava odhaluje různé podoby lehkých mravů v převratné umělecké době. Ve Van Goghově muzeu v Amsterdamu bude k vidění do 19. června.