Berlinale hledá štěstí. Přinese mu ho Clooney nebo Hepnarová?

Začíná 66. Berlinale (zdroj: ČT24)

Berlín ve čtvrtek zvolá Ave, Caesar! Film bratří Coenových totiž zahájí 66. ročník mezinárodního filmového festivalu Berlinale. Během 11 dnů se na něm představí 434 snímků a uskuteční se zhruba tisícovka promítání. Ve večerním programu úvodního dne je zapsaná i světová premiéra českého filmu Já, Olga Hepnarová, který odstartuje sekci Panorama. Pro letošní událost pořadatelé určili také hlavní téma: hledání štěstí.

Komediální drama Ave, Caesar! hovoří o tom, že produkce hollywoodského kusu je o nervy, zvlášť když neznámá organizace unese největší hvězdu a požaduje za ni výkupné. Film přijede režisérský tandem uvést osobně. Bratři Coenové nechali své příznivce na novinku čekat tři roky. Naposledy se vytasili s hudebním dramatem V nitru Llewyna Davise. Aktuální snímek budí díky obsazení herců jako George Clooney, Ralph Fiennes, Scarlett Johanssonová nebo Josh Brolin velká očekávání. Živí ho i filmoví publicisté, kteří dílo vesměs vychvalují.

Zahajovací film festivalu však navzdory silné publicitě do hlavní soutěže nezasáhne. Pořadatelé Berlinale do ní vybrali celkem 18 filmů, které se utkají o Zlatého a Stříbrné medvědy. Mimořádně silné zastoupení má v hlavní soutěži Francie, která se produkčně podílela na sedmi snímcích. 

Letošní držitele cen oznámí sedmičlenná porota 20. února

Ústředním tématem filmového svátku je podle ředitele Dietera Kosslicka hledání štěstí. Podle jeho slov to úzce souvisí s aktuální uprchlickou vlnou, k níž se svým jazykem vyjádřila spousta filmařů. Čistě „uprchlické“ Berlinale ale prý nelze čekat ani navzdory tomu, že běženci dostanou několik stovek volných vstupenek. Filmoví příznivci se podle Kosslicka v německé metropoli mohou těšit na širokou paletu žánrů i na filmy neobvyklého formátu, které se objeví i v hlavní soutěži: například portugalský snímek Cartas da Guerra (Dopisy z války) má podobu románu v dopisech, filipínský film Hele Sa Hiwagang Hapis (Ukolébavka pro smutné tajemství) zase trvá osm hodin.

Češi v berlínském kině

Letos bude na Berlinale vidět také česká kinematografie, přestože v hlavní soutěži zastoupena není. Tomáš Weinreb a Petr Kazda přivážejí film Já, Olga Hepnarová - příběh o poslední popravené ženě v Československu, která v roce 1973 úmyslně najela nákladním autem na tramvajovou zastávku v Praze a zabila osm lidí. Čeští filmaři tak otevřou sekci Panorama. Zároveň budou bojovat o cenu za nejlepší filmový debut. Šéf zmíněné kategorie Wieland Speck už drama označil za mimořádné působivé. Do „obyčejných“ kin se Hepnarová dostane až 24. března.

Tím ale české přispění nekončí. Další dva zástupce bude mít tuzemská kinematografie v sekcích filmů pro mládež Generation 14+ a v sekci progresivních filmů Forum. V první z nich se představí Ani ve snu! režiséra Petra Oukropce, ve druhé film Petra Václava Nikdy nejsme  sami.

V uplynulých letech navštívilo Berlinale až půl milionu diváků. Předsedkyní poroty je letos oscarová herečka Meryl Streepová.